В Одесі Катерину Другу таки знімуть з постаменту

Одеська міськрада все ще перебуває у полоні старих імперських міфів. Саме цим і пояснюється її намір святкувати день міста 2 вересня й відзначити 221 річницю з часу його заснування нібито імператрицею Катериною Другою. Фактично мерія проігнорувала розпорядження Верховної Ради №434-VIII від 14.05.2015 року про необхідність відзначення 600-річчя Одеси. Відправною точкою літочислення Одеси слід вважати 1415 рік. Саме тоді, за свідченням польського хроніста Яна Длугоша, в районі нинішньої Одеси зафіксовано першу згадку про портове поселення Коцюбіїв (Koczubyeiow), з якого польський король Владислав Ягайло відправляв пшеницю в обложений турками Константинополь.

Пам’ятник так званій «матері-засновниці Одеси» Катерині Другій, про яку Тарас Шевченко сказав «Що тая цариця –  лютий ворог України, голодна вовчиця!», було встановлено 6 травня 1900 року. Його автор – скульптор Борис Едуардс. У 1920 році за рішенням радянської влади пам’ятник німкені на ім’я Софія Авґуста Фредеріка Ангальт-Цербст-Дорнбурґ був знятий, розділений на фрагменти, які відправили на зберігання в Одеський історико-краєзнавчий музей. З нього навіть хотіли виплавити снаряди, але одеські моряки настояли не чіпати його, так як він має небільшовицьке походження. На місці пам’ятника Катерині II був установлений бюст Карлу Марксу, над яким постійно глумились одесити. Пізніше на площі з’явився монумент легендарним потьомкінцям. У 2007 році пам’ятник Катерині реставрували і встановили на попередньому місці.

Нині пристрасті довкола монументу імператриці розгорілися з новою силою. Активісти асоціації козацьких співтовариств «Січ» звернулися з позовом до Верховного суду України з приводу скасування постанови Одеської міськради і реконструкції пам’ятника на Катеринінській площі. ВАСУ, в свою чергу, вирішив, що Приморський суд Одеси недостатньо обґрунтував перенесення пам’ятника морякам броненосця «Князь Потьомкін Таврійський» на нове місце. А остільки пам’ятник є цінністю державного значення, то це питання має вирішувати Міністерство культури України. Справу повернуто на перегляд в Приморський суд.

Таким чином суд Києва, скасувавши рішення перших двох інстанцій, вирішив частково задовольнити вимоги козаків «Січі». А це дає всі підстави для знесення пам’ятника Катерині Другій.

Спостерігачі відзначають, що позивачі керувалися зовсім не міркуваннями історичної справедливості та бажанням повернути на місце пам’ятник революційним матросам. Сам цей монумент за новим законом про декомунізацію теж слід знести. А після судового дозволу на знесення пам’ятника імператриці на площі звільниться місце під майбутній пам’ятник комусь із пантеону нових героїв України.

Хоч нині мерія Одеси все ще цупко тримається за спідницю Катерини Другої, українські патріоти створили громадянське об’єднання «Одесі – 600», яке влаштувало вже чимало заходів. А на 2 вересня губернатор Міхаїл Саакашвілі готує грандіозне святкування не 221-річчя, а 600-річчя Одеси. У червні голова Одеської ОДА зустрічався в Києві з народним депутатом України Ганною Гопко, яка раніше сприяла внесенню 600-річчя Одеси в календар ювілейних дат, що відзначаються на державному рівні, з ініціативи одеських громадських діячів Сергія Гуцалюка, Олексія Губського та Андрія Юсова.

Після цього одеський губернатор, відповідаючи на запит Гопко про заплановані заходи до ювілейної річниці, підтвердив, що святкування готується на початок вересня, а деякі заходи вже відбулися протягом року. Міхеїл Саакашвілі анонсував проведення книжкових виставок, краєзнавчих читань, лекцій, засідань круглих столів, спортивних змагань. 1 вересня у всіх школах Одеси заплановані класні години на історичну тему – 600-річчя Одеси. Напередодні Дня міста в Одесі проведуть open-air спектакль «Хаджибей» за участю трупи Одеського академічного театру музичної комедії ім. М.Водяного, а 2 вересня одесити зможуть поєднати приємне і корисне: на Потьомкінських сходах пройде святковий концерт, під час якого будуть висвітлені сторінки давньої історії Одеси.

Сергій Горицвіт

1 Пам’ятник Катерині Другій в Одесі

На світлині: пам’ятник Катерині Другій в Одесі.

Фото із сайту «Думська.net».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа