В Одесі готуються запобігти повторенню трагічних подій 2 травня 2014 року

Невдовзі виповниться два роки з дня безпрецедентних для Одеси масових безпорядків. Тоді спровоковані російськими спецслужбами сталися криваві сутички на вулицях і пожежа в Будинку профспілок на Куликовому полі. Загинуло 48 чоловік, 99 були госпіталізовані, за медичною допомогою звернулись 247 постраждалих.

Нині російська пропаганда та місцеві сепаратисти використовують трагічні травневі події 2014 року для розпалювання ворожнечі. Цими днями масово з’явилися антиукраїнські агітки з написами «Не забудемо!» Вони закликають до створення «Новоросії», агітують за сепаратистський проект окупаційного блоку, так зване «Порото-Франко», залякують простих городян і закликають мстити бандерівцям. У соцмережах сепаратистські спільноти підбурюють людей підпалити міськраду Одеси: «Спалили Профспілки – спалимо і мерію! 2 травня – всі на Одесу! Приєднуйся!». А оголошений у розшук колишній лідер одеського «антимайдану» Антон Давидченко розповсюдив повідомлення: «2 травня в Москві біля українського консульства відбудеться акція. Одеса пам’ятає! Москва пам’ятає! Росія пам’ятає! Світ пам’ятає!».

Щоб запобігти повторенню кривавих сутичок дворічної давності виконком Одеської міської ради вимагав заборонити в період з 1-го по 10-е травня проводити на Куликовому полі збори, демонстрації та інші зібрання. Але «гуманний» Одеський окружний суд дозволив масові акції в період травневих свят. Лише із застереженням: піротехнікою користуватися заборонено. Тож ніхто не сумнівається, що 2 травня масові акції в місті будуть.

Вже відомо, що на ці заходи збираються приїхати народні депутати України від «Опозиційного блоку» Микола Скорик, Наталія Королевська, Нестор Шуфрич, Сергій Ларін в Сергій Матвієнков, що вже викликало негативну реакцію проукраїнських активістів в Одесі. Депутат Європарламенту, член французької націоналістичної партії «Національний фронт» Жан-Люк Шаффхаузер, відомий своєю проросійською позицією, теж заявив, що 2 травня прибуде в Одесу, щоб взяти участь в мітингу на Куликовому полі.

Правоохоронці готуються до різних ситуацій, що можуть виникнути цього дня. Майже 3000 чоловік вийде на охорону правопорядку. Відомо, що заходів буде кілька. Зокрема, вже подані на проведення акцій на Куликовому полі й на Соборній площі Тож правоохоронці приділятимуть увагу саме цим ділянкам. Нині вони проводять превентивні заходи, намагаються виявити можливих провокаторів.

Тим часом армія влаштувала навчання спецназу військово-морських сил: морські піхотинці вже відпрацьовують контртерористичні дії. МВС перекинуло на околиці Одеси частини полку «Азов» із найсучаснішою технікою – теж на навчання. Всі вони готові миттєво відреагувати на будь-які виклики. Вже прибув в Одесу легендарний командир добровольчого полку «Азов» Андрій Білецький. Гроза сепаратистів, під командуванням якого визволяли Маріуполь й інші українські міста, пообіцяв, що азовці не допустять провокацій 2 травня.

Глава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі заявив, що президент наказав вислати додатковий підрозділ поліції в числі тисячі чоловік, щоб тримати ситуацію під контролем. А заступник глави МВС Зорян Шкіряк розповів про підготовку правоохоронних органів до подій в Одесі 2 травня. Чиновник попередив, що не дасть використовувати ситуацію на користь провокаторів, щоб дестабілізувати ситуацію в регіоні. «Не дай Господь, в таких провокаторів з’явиться в руках зброю, реакція правоохоронців буде відповідною, тобто буде стрілянина на поразку», – сказав він.

Мобілізує своїх прихильників для походу на Одесу і Дмитро Ярош. Його організація «Державна ініціатива Яроша» і їхні союзники із «Української Добровольчої Армії» своє рішення пояснили тим, що не хочуть допустити повторення в Одесі подій дворічної давності.

На думку лідера одеського «Правого сектору» Сергія Стерненка, дозвіл суду на проведення мітингів 2 травня може призвести до чергової трагедії. «На Куликове поле прийдуть не лише проросійські колаборанти, але і депутати Європарламенту. Очікується приїзд «Оппо-блоку». Така висока концентрація москвофілів на одній площі може призвести до несподіваних наслідків», – стверджує він. Стерненко також закликав небайдужих громадян з інших регіонів країни прибути до Одеси 2 травня.

Одеські патріоти й самі готуються дати належну відсіч провокаторам. В ці дні «Самооборона Майдану», «Рада громадської Безпеки» і «Правий сектор» провели у таборі «Патріот» спільні навчання. Їхня мета – підготовка до можливих провокацій з боку «куликовців», як прозивають одесити місцевих сепаратистів.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа