В Одесі фінішував ХVI конкурс «Українська мова – мова єднання»

Уже шістнадцятий рік поспіль за ініціативи Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України проходить Загальнонаціональний конкурс «Українська мова – мова єднання». Його девізом є слова Пантелеймона Куліша «Рідне слово, рідний розум, рідна й правда буде». Приємно відзначити, що конкурс уже вийшов на міжнародний рівень. Він збирає все більше талантів – як старшого віку, так і молодого покоління, єднає їх навколо любові до рідного слова, рідної землі. За підсумками конкурсу можна назвати багато імен не лише України, а й інших держав, котрі увійшли в культурно-мистецьку історію нашої країни і збагачують її спадщину.

ХVI конкурс «Українська мова – мова єднання» присвячено 24-й річниці Незалежності України. Він проходить під патронатом голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі. Оргкомітет конкурсу, який від 2000 року очолює голова Одеської регіональної організації Національної спілки журналістів України Юрій Работін, вже визначив лауреатів і призерів в усіх семи номінаціях. Редакційна рада підготувала спеціальний випуск газети «Золотослів». Програмою свята передбачено багато цікавих екскурсій і зустрічей, спеціальне погашення поштового конверта з емблематикою конкурсу.

За словами Юрія Работіна, нинішнього року кількість індивідуальних і колективних учасників дещо зменшилася порівняно з 2014-м. Це можна пояснити військовими діями на Донбасі, підвищенням напруженості в суспільстві. Вперше за тривалий період не одержали посилань з Донецької і Луганської областей. Особливо прикро констатувати зменшення конкурсантів в номінації для школярів «Первоцвіт». Однак у генеральних номінаціях — «Квітни, мово наша рідна», «Мовне багатоголосся», «На видноті усього світу» — і якісно, і кількісно представництво конкурсантів навіть побільшало. Журі було приємно здивоване активністю вчених і солідних ЗМІ, тож сформувало нову номінацію конкурсу «Пошук. Істина. Наука». Традиційно до конкурсу прилучилися зарубіжні учасники, а саме: з Англії, Молдавії, Німеччини, Португалії і Словаччини. Спеціально до конкурсу випустили книгу на знак пам’яті Бориса Дерев’янка «Життя і смерть Редактора». Відбулося нагородження переможців цьогорічного конкурсу.

А родзинкою 16-го конкурсу є відкриття мозаїчного панно розміром понад 21 кв. метр у стилі монументального іконопису, змонтованого на приміщенні Одеської організації НСЖУ. Тепер цю «сталінку» на вулиці Романа Кармена прикрашають сім патріотичних мозаїчних панно, на яких відображена вся історія України від Київської Русі до Шевченка і Гоголя. Його виготовили члени Полтавського ГО «Водолій» Василь Коркішко і його сини – Тарас та Богдан і дружина Надія Коркішко-Воронцова.

Сергій Горицвіт

На світлині: мозаїки на приміщенні Одеської спілки журналістів.

2  Мозаїки на приміщенні Одеської спілки журналістів

Відео: https://www.youtube.com/watch?t=99&v=5POcBLhYJ54

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа