В Миколаєві небіжчик підписав документи на контрабанду пшениці вартістю 40 млн грн.

Щоб вивезти з країни високоліквідні товари, серед яких зернові, металобрухт, соняшникова олія, не заплативши ПДВ і не повертаючи назад валютну виручку, творці «тіньових» схем не гребують нічим. Причому везуть не просто дрібними партіями, а цілими кораблями. А для цього створюють фіктивні фірми, оформляючи на підставних осіб або небіжчиків.
Один із таких вантажів був затриманий 17 липня податківцями в Миколаєві, звідки намагалися вивезти понад 10 тис. т пшениці орієнтовною вартістю 40 млн грн. Людина, яка нібито підписала весь пакет документів і була одночасно вказана засновником, директором та головним бухгалтером, померла ще в лютому.
У другому випадку в Одесі вчинили ще нахабніше, записавши в директори чоловіка, який за робочою візою виїхав до Італії. Вартість понад 13 тис. т ячменю і пшениці, яку планували відправити в цьому випадку морем за кордон, склала понад 44 млн грн.
А вчора співробітниками податкової міліції Києва в зоні діяльності Одеської митниці на підставі постанови Шевченківського районного суду м. Києва виявлено і заарештовано 8,6 тис. т фуражного ячменю і насіння ріпаку на суму 73,5 млн грн, готових до відправлення за кордон. Експортером є підприємство, директор якого також виявився непричетним до його реєстрації та діяльності.
Партії сільгосппродукції затримані, ведуться оперативно-слідчі дії.

Сергій Білан
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа