В Києві презентовано книги про Юрія та Івана Лип

lypa11 травня в Українській Інформаційній Службі було презентовано Збірник Восьмих Липівських читань та книгу «Іван та Юрій Липи» й анонсовано Дев’яті Липівські читання.

В презентації взяли участь автори книги про Івана та Юрія Лип Ігор Стамбол і Світлана Кучеренко, директор Науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України Богдан Галайко, дослідники спадщини Лип.

lypaЗбірник, виданий за сприяння НДІ українознавства, Центру національного відродження та Благодійного фонду імені Івана та Юрія Лип, складається з розвідок дослідників, презентованих на 8-х читаннях у 2016 році, та публікацій з творчого доробку Лип.

Ігор Стамбол зазначив, що останнім часом вдалося оприлюднити чимало маловідомих творів та фактів з життєвого шляху Юрія та Івана Лип, літературних творів, зокрема, й епістолярного жанру.

За словами Світлани Кучеренко, книга про Юрія та Івана Лип від початку мала називатися «Тарасівець» (Іван Липа) і «Чорноморець» (Юрій Липа), але видавництво затвердило назву «Іван та Юрій Липи». В цій книзі, каже Кучеренко, нема ані міфів, ані легенд, лише ретельно перевірені факти.

За словами директора НДІ українознавства історика Богдана Галайка, зараз важливим завданням є популяризація доробку Івана та Юрія Лип. І це робиться не лише шляхом випуску друкованих видань, але й, зокрема, шляхом проведення конкурсу есе серед студентів та аспірантів українських вишів.

Насамкінець організатори запросили всіх, хто цікавиться спадщиною Івана та Юрія Лип, взяти участь в 9-х Липівських читаннях, які відбудуться наступного року в Полтаві.

Сергій Багряний, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа