В Ізмаїлі вже вдруге сталося масове отруєння містян

В середині червня багато жителів цього міста стали звертатися за медичною допомогою з симптомами отруєння. Невдовзі Державна санепідемслужба встановила причину епідемії. СЕС повідомила, що причиною масових харчових отруєнь стало потрапляння у водогінну воду ротавірусної і норовірусної інфекції, а також кишкової палички. Це було викликано фекальним забрудненням води після сильних опадів. У зв’язку з цим, у мережах водопостачання було проведено гіперхлорування.

Упродовж двох тижнів до Ізмаїльської районної лікарні з попереднім діагнозом – гострий гастроентероколіт – звернулося 769 осіб (з них 447 дітей) місцевих мешканців та села Броска Ізмаїльського району. Для локалізації та ліквідації спалаху гострої кишкової інфекції серед населення Ізмаїлу прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив вжити вичерпних заходів. Тож у місті запровадили розвезення бутильованої води соціально незахищеним категоріям населення.

1 В Ізмаїльській лікарні

Свою оцінку дав цим подіям і губернатор області Міхеїл Саакашвілі: «Мер міста, обласні та міські служби працюють злагоджено, з Одеси були оперативно доставлені потрібні медикаменти. Величезне спасибі ізмаїльським і одеським медикам, що пришли людям на допомогу». За його словами, стихія «може стати причиною подібного в будь-якій країні, але не можна забувати про те, що інфраструктура півдня України безнадійно застаріла. А про отримані від ЄС кошти на модернізацію каналізації в Ізмаїлі Міхо сказав, що «все це лише крапля в морі».

Не минуло й місяця після спалаху цієї інфекції, як вже 19 липня в місцеву інфекційну лікарню стали звертатися ізмаїльчани, що отруїлися фаст-фудом. За повідомленням Національної поліції, кількість постраждали від недоброякісної шаурми станом на 21 липня досягла 70 чоловік. Серед тих, хто отруївся, – 13 дітей. Вірогідно, джерелом отруєння стало місцеве кафе «First Food», яке славиться своїми стравами швидкого приготування. В поліції повідомили, що за цим фактом масового отруєння людей почато розслідування за ч.1. ст.325 Карного кодексу України – порушення санітарних правил і норм у попередження інфекційних захворювань і масових отруєнь.

Санепідеміологи попереджають, що подібні випадки можуть статися у будь-якому місті, тож усім треба бути пильними і завжди дотримуватися правил гігієни харчування.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа