В Ізмаїлі міськрада закріпила за язиком право утискати болгарську мову

У місті Ізмаїлі Одеської області депутати на позачерговій сесії міськради закріпили за російською мовою регіональний статус. У той же час, міськрада відмовилася розглядати ініціативу болгарських громадських організацій щодо надання регіонального статусу болгарській мові.

Як відомо, за новим законом про мови, національні меншини можуть розраховувати на регіональний статус для своєї мови на території району, міста, села, селища, якщо нею, згідно з даними останнього перепису, говорить 10% населення.

В Ізмаїлі, за даними всеукраїнського перепису, переважає російське населення – 43,7%. За ними слідують українці – 38%, болгари – 10% і молдавани – 4,3%. Інші групи нечисленні.

15 серпня в Ізмаїлі влади закріпили за російською мовою регіональний статус. На мітингу на підтримку закону про мови мер міста Андрій Абрамченко заявив, що російська мова була і залишається мовою міжнаціонального спілкування в місті, де проживають представники 80 національностей.

У той же час, представники ряду громадських організацій звернулися до влади міста з проханням включити до порядку денного питання про закріплення за болгарською мовою статусу регіональної, надавши для цього необхідні дані. Однак їм було відмовлено. Зараз вони готують скарги, в тому числі на ім’я президента Віктора Януковича.

Джерело: obkom.net.ua

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа