В Іспанії – «Садок вишневий коло хати…»

Саме таку назва мала акція, організована 31 травня громадською організацією «Українці Алкали» за ініціативи Української патріотичної асоціації «Воля», яку очолює представник ВО «Свобода» в Іспанії Іван Вовк, та за сприяння Посольства України в Королівстві Іспанія, парафій УГКЦ з Мадриду і Алкали де Енарес (парох – о. Іван Липка), громадських організацій українців Мадридського регіону. В історичному місті на берегах річки Енарес, де народився видатний іспанський письменник Міґель Сервантес, було створено перший в Іспанії живий пам’ятник Тарасові Шевченку і бійцям Небесної Сотні. Українські мігранти посадили на території парку «Андалусія», виділеній мерією міста Алкала де Енарес, 47 вишневих дерев (вік Кобзаря), придбаних на кошти українських патріотів та добровільні пожертви вірних УГКЦ вказаних парафій.

Урочиста академія, ведучими якої були директор Української християнської суботньої школи «Світанок» міста Алкала де Енарес Мирослава Косовська і голова громади «Українці Алкали» Андрій Модрицький, розпочалася виконанням Гімну України та Гімну Іспанії. На імпровізованій сцені, прикрашеній вишиваним рушником із зображенням великого Кобзаря – дарунком для громади «Українці Алкали» від Посольства України в Іспанії, стояли українські юнаки у вишиванках із державними прапорами обох країн.

Першим до присутніх звернувся надзвичайний і повноважний Посол України в Королівстві Іспанія Сергій Погорельцев, який подякував організаторам заходу за увічнення пам’яті Тараса Шевченка і бійців Небесної Сотні на Іспанській землі, згадавши українського патріота вірменського походження Сергія Ніґояна, який з іменем Великого Кобзаря загинув у боротьбі проти злочинного режиму Януковича на київських барикадах під час Революції Гідності. Засудивши збройну агресію Росії проти нашої Вітчизни, Посол висловив впевненість, що найближчим часом загарбницькі плани сусідньої держави будуть зірвані і обстановка в Україні стабілізується, завершивши свій виступ троєкратним гаслом: «Слава Україні!»

Присутня на заході завідувач відділом інтеграції, соціального захисту, родини і здоров’я міської адміністрації Алкали де Енарес Мерседес Ґомес Каталан також привітала українців і побажала мирного неба над Україною та здійснення всіх добрих намірів української спільноти в Іспанії.

Наступним до слова був запрошений керівник Української патріотичної асоціації «Воля» свободівець Іван Вовк. У своєму зверненні він висловив щиру подяку мерії міста Алкала де Енарес та Посольству України в Іспанії за сприяння, а парафіям УГКЦ в Мадриді та у місті Сервантеса і громадським організаціям українців в Іспанії, які долучилися до акції, за духовну та матеріальну підтримку ідеї створення живого пам’ятника Батькові українського соціального націоналізму Тарасові Шевченку і його вірним нащадкам – героям Небесної Сотні.

«Соціальний націоналізм, який формує імунітет нації проти зовнішніх вірусів і внутрішніх бацил-паразитів, на генетичному рівні притаманний всім успішним європейським народам. Зараз такий імунітет поступово відновлює українська нація. А Тарасова віра є тою потужною зброєю, що вже вкотре рятує Україну від фізичного, духовного і морального знищення. Саме ця віра підняла націю на Революцію Гідності і спопелила бандитський режим Януковича! Саме ця віра здатна перемогти путінський рашизм і зупинити експансію московського імперіалізму!» – наголосив націоналіст.

Також до присутніх звернулася заступник керівника Української патріотичної асоціації «Воля» Мирослава Голубович, якій власне належала ідея створення в Іспанії вишневого саду до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Ще раз подякувавши всім організаторам акції, Мирослава Голубович виразила побажання, щоб цей сад став місцем паломництва українців в Іспанії, духовним джерелом, де діти українських мігрантів черпатимуть наснагу і плекатимуть почуття національного патріотизму.

Захід продовжився концертною програмою, яку розпочав відомий серед українців в Іспанії самодіяльний виконавець Іван Голяк піснею «Шлях до Тараса». Продовжили програму вокальний колектив «Українські передзвони» з Мадриду під керівництвом Лариси Сенів та акордеоніст-клавішник Ярослав Допілко, які виконали пісні на твори Тараса Шевченка «Садок вишневий коло хати» і «Заповіт», а також пісню пам’яті героїв Небесної Сотні – «Пливе кача». Учасники танцювального колективу при Українській школі «Світанок» в місті Алкала де Енарес «Кричевчанка», заснованого Олександром Ситніковим, виконали для присутніх танцювальні композиції «Рідному Кобзареві» і «Квіти України».

Завершилася концертна програма церковним Гімном України «Боже великий, єдиний», після чого священик УГКЦ освятив вишневі дерева, які були посаджені учасниками акції. Немає сумніву, що вищеописана подія сприятиме згуртуванню української спільноти в Іспанії навколо Національної Ідеї та вихованню почуття любові до своєї, Богом даної землі у молодого покоління українських мігрантів.

IMG-20140601-WA0004
IMG-20140601-WA0026

IMG-20140601-WA0008

Осередок прихильників ВО «Свобода» в Іспанії

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа