В Харкові суд заборонив проведення громадської акції на захист української мови. Документи

5 червня в Харкові було заплановано проведення мітингу проти прийняття закону “Про засади державної мовної політики”.

1 червня ініціатори протесту належним чином повідомили виконком Харківської міськради про час та місце проведення заходу: акція мала розпочатись об 11.30 на Майдані Свободи. Проте вже під час реєстрації повідомлення про акцію (біля 13.00) співробітники міськвиконкому натякнули, що будуть проблеми з узгодженням місця проведення.

Пройшло всього три години часу і відповідальному за подання повідомлення громадському активісту Дмитру Пилипцю зателефонували з Харківського окружного адмінсуду і повідомили, що Харківська міськрада подала позов щодо обмеження права громадян на мирне зібрання і проведення протестної акції на Майдані Свободи.

Відповідачеві Дмитру Пилипцю, який є громадським активістом і не має юридичного фаху дали всього 30 хвилин на ознайомлення зі справою. Його клопотання про те, щоб дати йому час на ознайомлення до завтра, було відхилено.

“В центральній частині міста постійно перебуває велика кількість громадян, а також досить інтенсивний рух автотранспорту. Враховуючи те, що мешканці і гості міста з неповнолітніми дітьми відвідують центральну частину міста з метою культурного відпочину, і проведення заявленого мітингу з заявленими 50 особами що викрикують лозунги може викликати їх негативну реакцію та обгрунтоване обурення.”цитата з листа Начальника ГУМВС в Харківський області І.В.Болюха до мера Харкова Г.Кернеса, який фігурував у матеріалах справи.

“В порушення вказаних вище норм, відповідачем не дотримано вимог до форми та методу гарантованого забезпечення заінтересованими особами громадського порядку під час проведення масового заходу” – йдеться в позові Харківської міської ради. Хотілося б нагадати посадовим особам місцевого самоврядування, а особливо Начальнику ГУМВС в Харківський області І.В.Болюху, що забезпечення громадського порядку є ПРЯМИМ обов’язком міліції. Якщо харківська міліція не здатна охороняти безпеку 50 громадських активістів, то як вона збирається забезпечувати громадський порядок, коли в місто на Євро-2012 приїдуть тисячі футбольних фанів.

Як стало відомо суд погодився із “аргументами” міліції та міської ради і прийняв задовольнив позов Харківської міської ради і заборонив проведення мітингу.

Інформація та фото документів за публікаціями сайту “Майдан”

Рішення про заборону мітингу “Молодої Просвіти”. Прийнято ще два аналогічні рішення.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа