В Греції два самозванці оголосили анатему митрополиту Епіфанію і всій ПЦУ

s0ZpcR_6059cfcd575eb8_82704533-tmb-720x411xfillПротопресвітер Матфей Вулканеску з митрополитом Пірейським Серафимом

СПЖ (“Союз православных журналистов”), пропагандистський ресурс, що обслуговує інтереси УПЦ МП, опублікував “сенсаційну” новину: “Ще один клірик Елладської Церкви піддав анафемі Думенка і ПЦУ”:
21 березня 2021 року на свято Торжества Православ’я клірик Елладської Православної Церкви протопресвітер Матфей Вулканеску анафематствував очільника ПЦУ Епіфанія Думенка і всіх, хто знаходиться в спілкуванні з ним”.
Одночасно, інформує СПЖ, таке ж анафематствування оголосив “клірик Елладської Церкви протопресвітер Ангелос Ангелакопулос”.
Про те, що ці дві неврівноважені особи, що перебували в юрисдикції Пірейського митрополита Серафима (ЕПЦ), час від часу когось анафематствують, писалось достатньо. Вулканеску навіть підбивав росіян припинити поминання патріарха Кирила за Гаванську зустріч з Папою Римським 2016 р.
Більше того, на службі РПЦ в Греції працює ще ціла компанія різних священників, богословів, архімандритів, ієромонахів, вірян кількістю близько 200 осіб. Час від часу вони пишуть гнівні листи, які тиражує російська пропаганда, створюючи видимість масового протесту представників Елладської церкви проти рішення Вселенського патріарха дарувати томос «не тій» українській церкві.
Скандал з двома анафематниками набув розголосу, і Пірейська митрополія, до кліру якої колись входили ці священники, оперативно заявила, що обидва священики не мають більше жодного відношення ані до даної митрополії, ані взагалі до Елладської Церкви.
Так, згідно з офіційною заявою цієї митрополії, “клірик з митрополії Фессаліотіди і Фанароферсалон Ангелос Ангелакопулос служив в митрополії, але потім отримав канонічну відпускну грамоту для переходу в Кіфірську митрополію, оскільки не приймав більше духовне керівництво митрополита Пірейського Серафима. Він пішов з Кіфірської митрополії на початку 2020 року і «замурувався» (пішов в розкол), і з тих пір є приватною особою. Як нас було поінформовано, він був виключений зі складу чинних державних службовців Грецької Держави (якими є всі діючі клірики Елладської Церкви) і залишив місце свого служіння в КіфірсЬкІй митрополії як парафіяльний священик”.
Щодо Матея (Матфея) Вулканеску офіційна заява говорить:
“протопресвітер румунського походження Матей (Іон Валентин) Вулканеску, який прибув з митрополії Веррійскої, Наусської і Камбанійскої, служив в нашій Пірейській митрополії до минулого січня і отримав канонічну відпускну грамоту для переходу в архієпископію православних російських церков у Західній Європі Московського Патріархату, під митр. Дубнинським Іоанном (колишній Харіупольскій Вселенського Патріархату), і як він сам заявив, він служитиме в Великобританії, залишив своє місце в Греції як парафіяльний священник і був виключений зі складу чинних державних службовців Грецької Держави”.
До речі, свого часу Вулканеску вигнали з Румунської церкви з таким формулюванням:
“під час перебування на канонічній території Румунської церкви синод митрополії Мунтенії та Добруджі РумПЦ в 2015 році був вимушений констатувати, що діяльність Матея Вулканеску підриває імідж Румунської церкви як в Румунії, так і за її межами. А отже, «священника Матея Вулканеску з парафії «Panaghia Odighitria» – Пірей, Греція, не приймати до причастя в жодній парафії, монастирі чи скиту в межах єпархій Митрополії Мунтенії та Добруджі (під час церковних заходів чи служіння)”.
Отже, сенсація вчергове перетворилась на пшик, Пірейська митрополія повністю відхрестилася від кліриків, які активно підтримують Москву, вказавши, що обидва вони приїжджі в митрополії, і то що обидва вони більш не є ані кліриками Пірейської митрополії, ані Елладської Церкви, але один з них пішов у розкол, а інший перейшов в Російську Церкву.
Джерело: cerkvarium
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа