В Голлівуді нарешті подивляться українське кіно

Голлівуд визнав, нарешті, українське кіно_html_7c7ab1e4Нині, коли увага всього світу прикута до України, вперше повагу до неї виявив і самозалюблений Голлівуд. Там у Беверлі-Хіллз упродовж цілого тижня, з 8 по 14 травня, проходитиме кінофестиваль, де покажуть два десятки кращих фільмів – починаючи з радянського періоду і до наших днів.

Відкриває програму стрічка «Польоти уві сні та наяву» Романа Балаяна, який представить її особисто. Глядачі також побачать такі зразки кінокласики, як «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка, «Тіни забутих предків» Сергія Параджанова і «У бій ідуть самі старики» Леоніда Бикова.

Сучасне українське кіно буде представлено фільмом «ТойХто ПройшовКрізьВогонь» Михайла Іллєнка і популярною стрічкою «Плем’я» Мирослава Слабошпицького.

Неабиякий інтерес являє собою і німий фільм «Беня Крик», знятий в Одесі ще у 1926 році. Головну роль легендарного авантюриста Бені Крика виконав у ньому Юрій Шумський. В Америці ця кіноповість уперше буде представлена не урізаною, а в усіх її шести частинах.

Народна артистка України, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Лариса Кадочникова презентує на фестивалі документальний фільм про свою творчість, а також стрічки, у яких зіграла головні ролі. Як вона зізналася, «прийдешня поїздка до Голлівуду − і відповідальність, і іспит, а також дитяча мрія, пов’язана з символами та ідолами «фабрики мрій», а також можливість поспілкуватися з американцями, яким цікаво українське мистецтво».

Ідея кінофестивалю належить продюсеру українського походження Анатолію Фрадісу, який народився Одесі, але вже понад тридцять років живе у США. Він вирішив підтримати Україну та українську культуру в ці непрості для неї часи. За його словами, інтерес до українського кіно перевершив усі його сподівання, його телефон розривається від дзвінків, а на захід запрошено чимало знаменитостей, зокрема і американську українку актрису Мілену Куніс.

Переважну більшість стрічок буде продемонстровано в оригінальній україномовній версії з англійськими субтитрами. Урочисте відкриття фестивалю, до якого включено золотий пакет українських фільмів, відбудеться в кінотеатрі Laemmle Music. Члени нашої делегації хвилюються − як приймуть «мешканці» Голлівуду вишуканий український поетичний кінематограф ХХ століття, адже традиції «фабрики мрій» все-таки більше в площині масового кіно. Однак, вони переконані, що мова кіно − універсальний засіб спілкування між народами.

Сергій Горицвіт

На світлинах кадри з фільмів: «Беня Крик», «Тіні забутих предків», «У бій ідуть самі старики», «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа