В Чикаго відбулося Свято Героїв-2017

1-P1160713

Свято Героїв – це день поминання борців за волю України, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН.

Це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність України, це свято величі духу українських вояків, які стали для нас  символом незборимості Української Нації.

У неділю, 4 червня, в світлий день П’ятидесятниці, в Чикаго відбулося Свято Героїв, організоване “Помаранчевою Хвилею” (українська громадська організація Іллінойсу). У цей день в катедрі Св. отця Миколая була відслужена  Панахида за всіма загиблими Героями, а після неї відбулася  урочиста хода: попереду браво крокували діаспоряни, перевдягнені у форму вояків армії УНР та УПА з гвинтівками і, навіть, з кулеметом, та вершники на конях у костюмах рицарів Київської Русі.

1-P1160701

Процесія з українськими жовто-блакитними прапорами рушила до православного Катедрального Собору св. Князя Володимира. Перед храмом настоятель, отець Іван Лимар, проказав коротку молитву і запросив учасників до церковної зали.

На запрошення “Помаранчевої Хвилі” для участі у відзначенні Свята героїв у Чикаго прибули активіст Євромайдану, учасник російсько-української війни, народний депутат України 8-го скликання, Володимир Парасюк та науковець, працівник Інституту національної па’мяті, автор книги “З-під Конотопа до Аризони: невигадані історії вояків армії УНР” Павло Подобєд.

Після урочистої частини та літературно-музичної композиції на тему прощання молодого воїна з бабусею, мамою, сеcтрою, дружиною і донечкою перед відходом на фронт,  Володимир Парасюк та Павло Подобєд змогли поспілкуватися з громадськістю та відповісти на запитання. Розмовляли про наболіле: корупцію у владних структурах, зарплатні депутатів, їх відповідальність перед народом, про роботу над законопроектами, і, звичайно, про війну. А також, про роль української діаспори в боротьбі за вільну Україну.

Усіх зворушив виступ громадського активіста Михайла Бойчука, який зібрав кошти у громаді для купівлі Мерседеса  зі спеціальним обладнанням для поранених, які могли б самостійно керувати автівкою під час лікування в Чикаго. Ключі від надійної автомашини першому вручили Роману Гаврильчакові.

1-P1160706

Почесними гостями Свята стали наші дорогі Герої, воїни української армії, які проходять реабілітацію в Чикаго після важких поранень – Леонід Хмельков з дружиною Аліною та Роман Гаврильчак з мамою Катериною. Низький уклін вам, наші дорогі Воїни!

1-P1160779

1-P1160727

Прислухаймося у цей день до мови могил. Хай до вух наших дійде голос великих покійників, що одним з’єднаним могутнім хором до нас живих промовляють: “Українці! Нема трудів, немає жертв, немає смерти, є тільки ціль, за яку ми і наші попередники від тисячоліть свої голови клали. Здійсніть наш заповіт”. І коли цього голосу слухатимуть мільйони, ми зможемо спокійно глянути у майбутнє. Бо тоді мільйони щоденним трудом, а коли прийде потреба, то жертвою крови свідчитимуть, що Україна живе, бореться, житиме і перемагатиме (з доповіді у Свято Героїв (1942 рік).

Джерело: ukrainianpeople.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа