Уперше за понад 50 років зі США вилетіла ракета на Місяць — на її борту металева пластина з українським прапором

пластина з українським прапором

Сьогодні, 8 січня, з мису Канаверал у Флориді злетіла ракета-носій Vulcan Centaur, яка відправила на Місяць посадковий модуль під назвою Peregrine. Очікують, що він має приземлитися на поверхні супутника Землі 23 лютого.

Як пише CNN, ця місія стане першою з 1972 року, коли США запустили на місяць корабель «Аполлон-17». Той політ став останньою для США висадкою на Місяці.

Назва місії перекладається як «Cапсан» — за ім’ям птаха родини соколових, якого вважають найшвидшим у світі.

З 20 вантажів, які Peregrine доставить на Місяць, п’ять є науковими інструментами NASA. Інші 15 походять від цілої низки клієнтів. Зокрема, на борту посадкового модуля — людські останки від двох комерційних космічних похоронних компаній Elysium Space і Celestis.

Серед них — останки творця й деяких акторів серіалу «Зоряний шлях». У 265 капсулах на Місяць також відправили зразки ДНК колишніх президентів Джона Кеннеді, Джорджа Вашингтона та Дуайта Ейзенхауера.

Британська компанія Spacebit, яку заснував українець Павло Танасюк, теж відправить вантаж на борту Peregrine. Серед іншого на Місяць полетіла металева пластина з прапором та мапою України, яку виробив один із заводів «Укроборонпром» у Києві.

Фарби на пластині можуть витримувати екстремальні температурні умови сотні років. Її копію представили президенту України Володимиру Зеленському ще наприкінці 2021 року.

пластина з українським прапором2

Джерело: cnn & uapost.us

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа