Ультиматумом Порошенку команда Саакашвілі накликала на себе репресії

Колишній заступник генпрокурора і колишній прокурор Одеської області Давід Сакварелідзе очікує репресій з боку влади щодо себе та голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі. Про це він заявив виданню Online.ua, коментуючи справу проти екс-заступника генпрокурора Віталія Каська. «Справа проти Каська — це зведення рахунків старою системою. Не сумніваюся, що те ж саме буде і в моєму випадку, і у випадку Міхеїла. Це ті ж методи, які були до Майдану і під час Майдану – оголошення підозри і так далі», – сказав він.

Як відомо, 11 квітня Міхеїл Саакашвілі на своєму брифінгу озвучив ультиматум Петру Порошенку. Зокрема, він зажадав припинити цькування його людей, не голосувати за уряд Володимира Гройсмана, негайно звільнити одеського прокурора Миколу Стоянова і тих, хто травив Сакварелідзе, порушити справу проти мера Одеси Геннадія Труханова, звільнити одеських співробітників СБУ і податківців. Ця заява неабияк роздратувала главу держави.

Сакварелідзе заявляє, що з санкції президента Петра Порошенка прокуратуру перетворили у спосіб боротьби проти політичних опонентів чи тих, хто критикує систему. «Шокін і жоден заступник генпрокурора не робили і не роблять і кроку без санкції президента Петра Порошенка», – упевнений він. Сакварелідзе також додав, що у нього залишилося мало надій на те, що справу «діамантових прокурорів» доведуть до кінця.

Заступник губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі Саша Боровик вважає, що Петро Порошенко «віддав Одесу сепаратистам». Таку думку він висловив під час прямого зв’язку з журналістами телеканалу «112 Україна». «Більше 10 днів тому звільнили Сакварелідзе і це, по суті, сигнал того, що контрреволюція стала активізуватися. До цього ми її відчували у вигляді саботажу. Тепер почалися удари по команді. Фактично, ми відчуваємо, що президент віддав Одесу сепаратистам. Він грає зараз разом із ними», — заявив Боровик.

А тим часом Давід Сакварелідзе побічно підтвердив можливість створення Саакашвілі політичної партії та свою участь у ній. «Якщо тебе виштовхують з управлінського процесу, куди тебе перед цим запросили, то не залишається нічого іншого. Я не дуже хочу в політику, але потрібно шукати підтримки суспільства, в тому числі і в рамках політичного процесу», – сказав він.

Щодо долі самого Міхеїла Саакашвілі існує безліч думок і припущень. Дехто вважає, що голова Одеської ОДА може позбутися своєї посади вже до кінця нинішнього тижня. Є повідомлення, що в якості альтернатив одеському губернатору запропонували очолити Адміністрацію Президента, однак Саакашвілі така перспектива не зацікавила. Він в першу чергу покладається на масову підтримку народом його поки що позапартійного «Руху за очищення», який вже провів десятки велелюдних форумів у багатьох містах України. Цей рух здатний стати потужною політичною силою і лідером у наступних парламентських виборах.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа