Укрзалізниця і рух “Жовта стрічка” запустили потяг, який нагадує про спротив українців в тимчасовій окупації

12 червня Укрзалізниця і рух «Жовта стрічка» перетворили потяг №192/191 Одеса – Краматорськ на символ підтримки українців у всіх поки що окупованих містах, містечках, селищах і найменших селах.

На лівреї вагонів потяга поверх жовтої смуги нанесені кайтоконіми – назви жителів – усіх тимчасово окупованих населених пунктів. Не лише великих чи відомих — як-то донеччани і ялтинці, мелітопольці й маріупольці — а й найменших селищ і сіл. Це наші люди, що залишаються на своїй землі, вірять в Україну та обирають не здаватися, попри обставини.

«Залізничники традиційно одними з перших заходять на деокуповані території, повертаючи залізничне сполучення, а з ним – і цивілізацію. Ми чудово пам’ятаємо емоції від повернення до українського Ізюма, Херсона та інших міст – і хочемо передати сигнал мешканцям поки що окупованих регіонів, що ми готові, чекаємо і підтримуємо. Понад 10200 залізничників у лавах Сил оборони наближають деокупацію, і ми маємо боротися за кожного українця й українку, які серед засилля російської пропаганди й ворожого тиску продовжують чинити спротив. Потяг “Жовта стрічка” є символом того, що одного дня вони сядуть в українські потяги, які знову приїдуть на звільнені території», — керівник пасажирського напрямку Укрзалізниці Олександр Перцовський.

Пасажири першого рейсу отримали спеціальні буклети з жовтою стрічкою, яку можуть пов’язати на знак солідарності з тими, хто з ризиком для власного життя щодня робить малі героїчні вчинки, наближаючи перемогу України. Імена й обличчя активістів і активісток руху «Жовта стрічка» з міркувань безпеки залишаються анонімними. Однак для них важливо, що на підконтрольних територіях знають та не забувають про їхній спротив.

Усі пасажири потяга також можуть написати слова підтримки для активістів та активісток руху. У частині вагонів для цього встановлені спеціальні скриньки та листівки. Команда «Жовтої стрічки» у безпечний спосіб поширить ці листівки онлайн серед активістів і активісток.

Аби висловити свою підтримку, всі охочі можуть підписатися на соцмережі «Жовтої стрічки» та зробити її боротьбу видимою: поширювати фото і відео в сторіз, розповідаючи іншим про спротив, та щодня пам’ятати про людей в окупації.


«Рух “Жовта стрічка” показує всьому світу, що скільки б часу не минуло – спротив триває, бо українці навіть за 10 років не змирилися з присутністю окупантів. На Сході, Півдні й у Криму чекають на ЗСУ, чекають на потяги Укрзалізниці, які є одним із потужних ознак повернення України. Цей потяг для українців в окупації є меседжем про те, що їхня боротьба недаремна і видима. Він буде їздити країною та нагадувати про спротив, допоки мешканці всіх, аж до найменшого, населених пунктів будуть деокуповані», – речниця руху Жовта Стрічка, Валерія

Маршрут поїзда №192/191 Одеса – Краматорськ пролягає через 25 станцій, зокрема Дніпро та Слов’янськ.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа