Українці вдягли увесь світ у вишиванки

Наймасовіший в історії України марш у вишиванках відбувся на цих вихідних у містах України та за кордоном. Зокрема, національні сорочки вдягли українці Лондона, Торонто, Копенгагена, Атланти, Едмонда і Гонконгу, Тального, Дніпропетровська, Шепетівки, Полтави, Дніпропетровська, Вінниці, Золотоноші, Запоріжжя. Через різні події Мегамарш перенесли у Відні (на 24 травня), Одесі (на 28 червня), Миколаєві (на 24 травня), Івано-Франківську (на 24 травня), Житомирі (на 24 травня) та Бердичеві (на 24 травня).

У Києві Мегамарш у вишиванках проходить вже 13-й раз поспіль і зібрав понад дві тисячі людей. Відкрили захід у сквері біля музею «Золоті Ворота», звідки учасники рушили центральними вулицями столиці за маршрутом: Софіївська площа – Михайлівська площа – Європейська площа – вулиця М.Грушевського – сцена «Мушля» в Маріїнському парку. Під час ходи учасники співали пісні та танцювали, а навколо пам’ятника Богданові Хмельницькому зорганізувалися у величезний хоровод.

Kyiv

Kyiv2

На вулиці Грушевського мегамаршівці вшанували хвилиною мовчання героїв Небесної сотні та поклали квіти загиблим. У пам’ять за полеглими тисячі людей скандували гасло «Герої не вмирають».

Офіційну частину Мегамаршу у вишиванках завершили відомі письменники, танцюристи, музиканти. Так, на святі виступили письменники Сергій Пантюк, Сашко Лірник,  Оксана Боровець, Злата Зоряна Паламарчук та Дмитро Лазуткін, музиканти Гриць Вагапов, Ярослав Джусь, Михайло Бойко (Колір Ночі), громадський діяч, голова мистецького об’єднання «Остання Барикада» Олесь Доній, актор, головний герой фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Дмитро Лінартович, учасники школи бойового гопака. В неофіційній програмі маршу – презентація нового альбому українського гурту «Веремій».

Торонто:

Toronto Копенгаген:

Kopengagen

Едмонтон:

Edmond

Атланта:

atlanta

Нагадаємо, що ідея організації маршу у вишиванках виникла в студента київського університету Андрія Бабінського ще в 2008 році. Тоді, на I похід Мегамаршу у вишиванках в Києві прийшло 4 людей.

Сьогодні по всій Україні захід організовують громадські активісти – волонтери, від активності і діяльності яких залежить подальший розвиток проекту. Координатори Всеукраїнського маршу у вишиванках – студенти та випускники київських навчальних закладів – запрошують долучатися до наступних походів у вишиванках нові міста та нові країни.

Мегамарш є позаполітичним, тому наявність символіки політичних партій забороняється.

Інформація про захід:

на сайті megamarsh.in.ua

та в офіційних групах у соцмережах

facebook.com/groups/marsh.ua

vk.com/megamarsh

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа