Українці Польщі судитимуться з журналістом за національну образу в коментарях “Волині”

Об’єднання українців у Польщі звернулося до польської прокуратури із заявою про підозру вчинення злочину, що стосується образи по відношенню до українців, які висловив відомий над Віслою теле- і радіоведучий Войцєх Цейровський.

ОУП подало відповідний позов у цій справі до прокуратури міста Кошаліна. У документі мовиться, що 15 жовтня 2016 року в ефірі «Польського радіо Кошалін» польський журналіст назвав усіх українців «ґвалтівниками» та «різниками». Так він коментував фільм «Волинь» і те, як стрічка вплине на польсько-українські взаємини.

Ведучий ефіру перепитав, чи той вважає усіх українців «ґвалтівниками» і «різниками». На що Цейровський відповів: «…стверджую, що усі».

«Такі висловлювання ображають, нехтують і принижують людську гідність, виражають презирство щодо українців, принижують їх в очах громадськості, і як наслідок, зневажають осіб української національності з огляду на їхню національну ідентичність, що є ознакою злочину передбаченого статтею 257 Кримінального кодексу (публічна зневага особи чи групи осіб з огляду на національну, етнічну, расову чи релігійну приналежність — ред.)»,— наголошується в позові до прокуратури.

Слід наголосити, що санкція цієї статті Кримінального кодексу Польщі передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до трьох років.

У зверненні наголошується, що форма і зміст подібних висловлювань свідчить про посилення ворожого, упередженого і негативного ставлення до українців, розповсюдження ненависті щодо українців, що означає публічні заклики до ненависті на національному підґрунті.

Також у документі прокуратуру просять вивчити запис радіопередачі, а також допитати ведучого ефіру Анджея Рудніка та Войцєха Цейровського на предмет їхньої розмови та слів у цій справі, а також дати можливість бути присутнім під час слідчих дій представнику ОУП.

Джерело: prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа