Українці північної Польщі вшанували пам’ять жертв Голодомору

85. rocznica Wielkiego Głodu

Масовий штучний голод, метою якого було фізичне знищення українського народу, був запланований та проведений московськими посіпаками-шовіністами. Внаслідок скоєного злочину, від голодної смерті померло понад 5 мільйонів людей. Російська Федерація, яка представляє себе на світовій політичній арені спадкоємцем Радянського Союзу, відмовляється визнавати Голодомор 1932—1933 років.
Українці Кентшина та околиць приєдналися до всеукраїнської акції із вшанування пам’яті жертв Голодомору-Геноциду в Україні. У неділю 25 листопада поточного року в місцевій греко-католицькій церкві відправлено літургію.

У своїй проповіді парох о. Ігор Гарасим звернув увагу на неймовірні страждання, яких зазнали наші земляки. Їх нищено фізично та психічно. Одні вмирали самітно в своїх домівках, другі пробували втікати до міст. Мали місце численні випадки канібалізму.

,,Людей позбавляли не тільки хліба насущного, але також духовного. Церкви руйнувалися, було розстріляне літературно-мистецьке покоління 20-х рр., посилилася русифікація України ”,- сказав о. Ігор.

Жертви Голодомору вшанували також парафіяни Асунів та Байорів Малих.
Андрій Сидор

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа