Українці допоможуть Конго та Кот Д‘Івуару відновити мир

У відповідь на особисте прохання генсека ООН Пан Гі Муна,  у Верховній Раді було зареєстровано законопроект Президента Віктора Януковича від 19 грудня номер 9604 про направлення до 200 українських миротворців у Демократичну Республіку Конго. Проект закону внесено у парламент як невідкладний. Секретаріат ООН планує залучити український миротворчий контингент до виконання завдань у МООНСДРК на строк до 30 червня 2012 року з його наступним продовженням на підставі відповідних рішень Ради Безпеки ООН.

Нагадаємо, 8 грудня Янукович вніс у Верховну Раду як невідкладний законопроект “Про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні підтримки Операції ООН у Кот-д’Івуарі”. Закон було ухвалено Радою та підписано Президентом на наступний день.

Як зазначалося, в супровідних документах до законопроекту від 19 грудня зазначено, що “на сьогодні внутрішньополітична ситуація в державі характеризується латентноїю напруженістю … Починаючи з 10 грудня 2011 року в країні не вщухають організовані опозиційними рухами і партіями масштабні соціально-політичні акції протесту … Ситуація безпеки в країні оцінюється як напружена і характеризується продовженням протистояння між збройними силами ДРК і незаконними збройними формуваннями. На сьогодні ВРДРК не в змозі забезпечити контроль над більшою частиною північно-східного регіону країни “.

Другого грудня цього ж року миротворці 56-го окремого вертолітного загону ЗСУ сил Місії ООН у Ліберії до Дня Збройних Сил України були нагороджені медалями ООН «За службу миру».

У миротворчій місії в Іраку, яка проходила в 2003-2008 роках,  взяли участь 1690 військовослужбовців, 18 з яких загинуло і понад 40 отримали поранення. Щоб уникнути ворожого радіо-прослуховування, українські військові спілкувалися через радіозв’язок лише українською мовою, використовували кодові українські слова, оскільки англійську і російську противники розуміли.

За матеріалами інтернету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа