Український світ проти «мундіалю» в Росії

21-22 січня все світове українство – від Австралії до США – провело масштабні акції в рамках кампанії «Стоп Путін! Стоп війна!».

Цього разу українство закликало світових політиків, футболістів, спортивних функціонерів бойкотувати чемпіонат світу з футболу-2018, який влітку має пройти на полях країни-агресора – путінської Росії (якщо все таки чемпіонат не перенесуть до іншої країни).

Серед країн учасниць кампанії – Швейцарія, де акція відбулася біля штаб-квартири Міжнародної федерації футбольних асоціацій – ФІФА, Великобританія, Австралія, Чехія, Латвія, Іспанія, Греція, США, Німеччина, Італія, Росія, Франція, Україна, де акції відбулися в Києві, Львові, Городку, Дрогобичі, Івано-Франківську, Тернополі, Чернігові. Зокрема, в Києві учасники акції «забили пенальті» Путіну, «відкопавши» за допомогою м’яча опудало російського диктатора…

Організатори акції заявляють, що офіційні особи з числа країн-учасниць ЧС, а також футболісти, футбольні функціонери, вболівальники мають відмовитися від поїздки на чемпіонат до країни, яке веде агресивну, злочинну політику по відношенню до України та Сирії:

«Розмови про те, що футбол поза політикою в цій ситуації виглядають як маніпуляції, є свідченням подвійних стандартів і несуть загрозу ефективності спільних дій з боку західної спільноти по відношенню  Росії як до країни-агресора.  Поїздка на чемпіонат – це загравання з кривавим диктатором, яким є Путін, це також своєрідний акт підтримки кремлівського режиму, що б там не казали функціонери ФІФА. В 1980 році Захід бойкотував Олімпіаду в Москві через агресію СРСР в Афганістані, те ж саме вимагається по відношенню до Росії й сьогодні.

Захід такого рівня не може відбуватися в Росії. Ця держава веде війну в Україні і Сирії, незаконно анексувала Крим і окупувала частину Донбасу, здійснила десятки воєнних злочинів, на окупованих Криму й Донбасі перебувають в заручниках більше сотні громадян України, реальні або умовні тюремні терміни мають близько тисячі громадян вже самої Росії, засуджених за опозиційну діяльність. Крім того, ця країна порушила принципи чесної гри, за вживання допінгу РФ навіть позбавили права брати участь в Зимових Олімпійських іграх. Світ має рішуче засудити проведення ЧС-2018 в Російській Федерації. В ідеалі – добитися його перенесення до іншої країни або відмови збірних-учасників ЧС взагалі брати в ньому участь. І ще раз наголошуємо – світ повинен турбуватися про збереження людських життів, а не задкувати перед якимись там «санкціями ФІФА». Ні – футболу на крові!», – такою є позиція світового українства.

Акцію окрім Всесвітнього руху патріотів, Світового конгресу українців, підтримали різні інституції в самій Україні, футбольні вболівальники, спортсмени, АТОвці.

Дана акція буде не одиничною в рамках кампанії за бойкот. Наближаються вибори президента Росії, які варто було б радше назвати «виборами Путіна». Тому кожен захід, який допоможе послабити підтримку країни-агресора, зараз як ніколи є актуальним і доречним. Тому кампанія за бойкот ЧС-2018 триватиме, важливим фактором краху намагань Кремля трохи підправити економічне становище в РФ завдяки чемпіонату, може надалі стати бойкот компаній, які зголосилися стати спонсорами «футболу на крові».

УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа