Український фестиваль на Донеччині: програма

festyval-Smolyanskiy-kulish-1024x734

14 серпня в Олександро-Калинове запрошують на сільський фестиваль. У програмі парад вишиванок, катання на “велоузварі”, видовищні козацькі змагання, ярмарок майстрів, вареничні майстер-класи, вечірній концерт, вогняне шоу та багато іншого.

Програма фестивалю “Смолянський куліш”

Вхід на територію фестивалю безкоштовний. Тут для гостей підготували:

  •  Парад вишиванок

Після офіційного привітання місцевої влади грає гімн, і люди у вишиваних сорочках, з прапорцями, влаштовують видовищну ходу сільською алеєю.

  • Концертна програма та фотозони

Це не формальний концерт, який “треба відбути”. Люди вільно пересуваються, ходять, спілкуються, сідають на свої килимки або ковдри, на тюки з сіна. Співатимуть колективи місцевих громад та зі столиці, зокрема ансамбль “Народні джерела”.

festyval

  •  Ярмарок виробів та харчів, в тому числі й крафтових

“Цього року у нас законтрактували місця 6 підприємців, які торгуватимуть шашликом. Будуть і кава-машини, мед продаватимуть, яблука і ще багато чого”,  — зазначає  представник ГО “Енеїда” сільської громади Олександро-Калинового Андрій Тараман.

yarmarok

Serhiy-Svyrydenko-kozatske-podviryaКрафтові вироби Сергія Свириденка. Фото фестивалю 2019-го року: Анна Комелькова

  • Пригощання кулешем з польової кухні“Позаминулого року ми приготували та роздали гостям 560 літрів цієї каші. Можете собі уявити які це об’єми та скільки це людей”,  —  каже селянин.

kulishСмолянський куліш в Олександро-Калиновому. Фото 2019-го року Анни Комелькової

  • Екскурсія у сільський музей українського побуту “Довкілля”

muzey-Dovkillya-Oleksandro-KalynoveСільський музей створений самотужки громадою. Фото: Анна Комелькова

  • Катання на “Велоузварі”

“Це веломашина, на якій можуть одночасно їхати 15 людей  —  за столом з педалями та рулем. Це екскурсія-прогулянка селом. Скоро ми його веземо у столицю, він буде “представляти” Донеччину на святкуваннях до Дня Незалежності”, — розповідає Андрій Тараман.

velouzvarТой самий Олександро-Калинівський “Велоузвар”. Фото: Анна Комелькова

  • Пінна вечірка та вогняне шоу ввечері“Піни у нас з головою, і вечірка близько години. Це настільки весело  —  дорослі поводяться як діти. Вони отримують купу задоволення”,  —  розповідає Андрій Тараман.

pinna-vechirkaПінна вечірка в Олександро-Калиновому у 2019-му. Фото: Анна Комелькова

Як доїхати до Олександро-Калинового

З Костянтинівки на автобусі можна буде дістатися до місця проведення фестивалю за 25 грн. Останній автобус вирушить з села о 22:00. Розклад руху можна глянути за посиланням. 

З Бахмута можна дістатися Костянтинівки автобусом, остання маршрутка близько 18:00. Таксі з Олександро-Калинового до Бахмута коштує близько 375 грн.

Також у селі буде можливість залишитися на ніч у власному наметі  —  майданчик під намети підготують. Тут облаштована стоянка для авто.

Що варто взяти: український національний одяг, килимки чи ковдри аби сісти, питну воду (її продаватимуть, але для запобігання черг радять трохи взяти й з собою). За погодою – головний убір (якщо буде спекотний сонячний день) або парасольки.

koncertКонцерт в Олександро-Калиновому. Фото: Анна Комелькова

“Свято проходить у класному форматі ярмарку та затребуване. Люди ще прозвали його фестивалем української культури. Бо тут все українське: і вишиванки, і хода, і прапори, і їжа, і найголовніше — наш Смолянський куліш”, — розповідає Андрій Тараман.

 Село на перехресті 7-ми доріг: звідки ідея та назва свята

Фестиваль “Смолянський куліш” започаткували у 2013-му році.

“Ідея у формі ярмарку виникла тоді, коли вивчивши стару карту — “трьохверстовку” ми побачили: до нашого села сходяться 7 доріг. На жаль, спогадів ніяких про якусь торгівлю тут немає, але ймовірно вона тут все ж була”, — каже Андрій Тараман.

За його словами, свято заснували дві громадські місцеві організації  —  “Енеїда” та “Любава”. А за декілька років, коли утворилася Іллінівська територіальна громада, керівництво почало підтримувати фестиваль організаційно та фінансово.

fotozonyФотозони у Олександро-Калиновому. Фото: Анна Комелькова

Він зазначає: фестиваль не проводили у 2014-му через бойові дії, а минулого року пропустили через пандемію коронавірусу. Тож тут будуть святкувати всьоме.

Автор: Наталя Жукова. Фото: Анна Комелькова.

Джерело: Вільне Радіо

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа