Українського правозахисника примусово депортували з Білорусі – українська влада відмовчується

HumanAgenda-295x172Платформа “Правозахисний порядок денний” закликає органи державної влади України терміново відреагувати на примусову депортацію з Білорусі Володимира Яворського.

Яворський –  правозахисник, громадянин України, який мешкав з родиною в Мінську. Там Володимира затримали та безперервно допитували, до нього застосовували  як психічне, так і фізичне насильство. Зокрема, погрожували відібрати 8-річну дитину (також громадянина України) та помістити її в інтернат без доступу рідних на найближчі кілька місяців.

Яворському оголосили вимогу  покинути  Білорусь упродовж 48 годин та заборонили в’їзд. на 10 років.  Про причини не повідомлялось. Перед цим Яворського примушували дати неправдиві свідчення щодо діяльності його дружини правозахисніці Тетяни Гацури-Яворської, яку  кілька тижнів тримали в СІЗО.

Наразі Яворський разом з сином перебуває у Києві.

Неформальна коаліція правозахисних організацій “Правозахисний порядок денний”  вимагає  належним чином відреагувати на цю кричущу ситуацію.

Закликаємо Міністерство закордонних справ направити ноту щодо факту кричущих порушень прав громадянина України Володимира Яворського, а також у дипломатичному порядку з’ясувати підстави для вислання громадянина України та заборони йому в’їзду на 10 років.

Просимо Офіс Генерального прокурора відкрити кримінальне провадження за фактом викрадення, перевищення службових повноважень та жорстокого поводження і оголосити підозрюваних осіб у розшук.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа