Українські кадети проходитимуть вишколи у країнах НАТО

Таку пропозицію висловили під час відвідання Одеської військової академії члени делегації Північноатлантичного альянсу. У її складі були офіцери США, Великобританії, Франції, Хорватії та Болгарії. Очолювали делегацію заступник начальника штабу Стратегічного командування Єжі Біжевські й радник Верховного головнокомандуючого Об’єднаних Збройних сил НАТО в Європі Марк Лейті. Перед цим члени делегації побували у Львівській національній академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного і Військовому інституті Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

Як відзначив генерал-майор Єжі Біжевські, на зустрічах з курсантами і викладачами трьох військових вишів України представники НАТО відчули «дух оптимізму і класну енергетику». Іноземні офіцери вели бесіди про структуру і завдання НАТО на нинішньому етапі існування Північноатлантичного альянсу, а також про «гібридні» й інформаційні війни. В даний час, розповів Є. Біжевські, командування НАТО і Генеральний штаб України розглядають можливість різних програм стажувань у країнах Альянсу для кадетів і викладачів українських військових вишів.

Єжі Біжевські підкреслив, що НАТО відкрите до співпраці й завжди раде відгукнутися на пропозиції українського керівництва, допомагаючи інструкторами, тренерами, реалізуючи обмін досвідом. Він відзначив, що в рамках програми співробітництва в українській армії поступово запроваджуються стандарти НАТО, але для цього потрібен час, хоч вже є і певні досягнення.

Однак на генерал-майора справило негативне враження відвідання музеїв при військових вишах, де як і раніше зберігається дух радянського репресивного режиму, представлені портрети тих, хто був частиною цього режиму. Вони представлені тут як герої. Тож необхідно вже позбавлятися такої спадщини і совкового мислення.

Наступного року делегація планує знову відвідати українські військові навчальні заклади.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа