Українські громадські активісти підтримують Білорусь

Сьогодні, 4 серпня, четвертий рік поспіль проходить Міжнародний день солідарності з громадянським суспільством Білорусі.

Сьогодні вдень банер на підтримку білоруського політв’язня, засудженого в Росії за підтримку України, Кирилла Сілівончика буде розміщений над вулицею Героїв Небесної Сотні на пішохідному мості. Ми хочемо звернути увагу на історію Кирилла не лише через мотив його ув’язнення, а й через те, що його життю та здоров’ю в колонії, де він перебуває, – загрожує небезпека. Саме тому ми пропонуємо своїм колегам, а  також усім небайдужим громадянам підтримати петицію, яка закликає визнати Сілівончика політичним в’язнем, звільнити його та видворити в Білорусь. Петицію можна підтримати тут: http://chn.ge/1Im3yAn Ми збиратимемо підписи під нею також під час сьогоднішніх акцій, а потім передамо до українського МЗС, а також до міжнародних організацій.

luka

О 13:00 біля Білоруського посольства (вул. М.Коцюбинського 3) відбудеться акція «Не дай розстріляти права та свободи!», де активісти наочно покажуть, що саме відбувається в Білорусі, і як українці можуть допомогти сусідам. Буде оголошено звернення до європейських та міжнародних інституцій, щодо стану прав та свобод людини в Білорусі. Крім того, будуть покладені квіти до пам’ятника Володимиру Короткевичу та підписані усіма охочими листівки для білоруських політв’язнів.

Аби висловлювати свою солідарність максимально конструктивно, сьогодні Центр Громадянських Свобод разом із іншими правозахисними ініціативами оприлюднить звернення до Президента України щодо надання статусу біженця або додаткового захисту громадянам Білорусі в Україні. Ідеться про тих людей, які змушені були залишити свою країну через переслідування за політичними мотивами, ризикуючи отримати вирок у вигляді смертної кари, наприклад, за участь у Майдані. “Звертаємося до Вас, пане Президенте, з проханням озвучити публічно Вашу позицію щодо питання надання статусу біженця чи інших форм захисту громадянам Білорусі, а також сприяти наданню відповідного статусу тим, хто змушений шукати в Україні прихисток через страх переслідування на батьківщині,  у тому числі за підтримку Майдану чи активну позицію щодо подій на сході України”, – ідеться у зверненні, яке сьогодні буде передане до адміністрації глави держави. Повний текст – у додатку.
О 21:00 біля пам’ятника Михайлу Жизневському (біля входу до стадіону “Динамо”) акція продовжиться вшануванням пам’яті героя, який загинув за Україну.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа