Українські депутати могли б ініціювати позбавлення Росії вето в Радбезі ООН

Голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони  Ірина Фріз вважає, що заява постійного представника РФ при ООН Віталія Чуркина щодо вето Росії на резолюцію Ради Безпеки ООН про створення Міжнародного трибуналу з розслідування загибелі рейсу МН-17 свідчить про визнання Росією провини за збиття цивільного літака.

«Кремль усвідомлює, що система прийняття рішення Радбезу ООН дозволяє заблокувати будь-яке рішення та вивести Росію з-під будь-яких міжнародних санкцій, – зазначила Ірина Фріз на своїй сторінці у Facebоok. – Втім, збиття рейсу МН-17 може стати відправною точкою для зміни системи прийняття рішень, що стала неадекватною геополітичній ситуації у світі. Позбавлення права вето постійного члена Радбезу ООН дозволить зберегти саму інституцію ООН та запобігти сценарію Ліги Націй, яка у свій час втратила значення світового арбітра».

Депутат відзначила, що позиція РФ щодо МН-17 поставила на порядок денний адекватність безпекової системи стримання та противаг: «Сьогодні Росія, як країна-агресор, не повинна мати право спекулювати застосуванням вето, щоб виправдати вчинені нею злочини проти людства, тим самим підриваючи правила світової безпеки».

Джерело: Received: from 78.111.187.41     (SquirrelMail authenticated user p[email protected]) Date: Tue, 28 Jul 2015 15:33:05 +0300

На думку редакції, Україна, як зацікавлена сторона, могла б і сама виступити з ініціятивою, проголошеною Іриною Фріз. І це могла б зробити й сама народний депутат, як одна з впливовіших осіб українського парламенту

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа