Українська громада Австралії відкидає дезінформацію російського посла про факт нинішнього накопичення військ Росії навколо України

suoa_blanc

СУОА рішуче відкидає та засуджує нещодавні коментарі російського посла, в яких стверджується, що нарощування російських військ є попередженням, щоб зупинити Україну від «спроби необдуманих військових авантюр».

Президент СУОА-AFUO, кавалер ордену Австралії Стефан Романів, сказав, що скупчення 127 000 військовослужбовців на кордоні України є «загрозою», а чи це є «попередженням» — немає значення; вторгнення є серйозною ймовірністю.

«Україна не загрожує Росії. Саме Росія вторглася в Україну в 2014 році, захопила і утримує контроль над українським півостровом Крим і частиною Сходу України, а також бере участь у військовій діяльності, яка виглядає як підготовка до вторгнення”, – сказав він.

«Єдині поточні «військові авантюри» України – це просхання надати військову техніку для захисту від російського нападу», – сказав він.

Пан Романів також відкинув твердження посла про те, що Україна порушила умови Мінських угод, підписаних у 2014 та 2015 роках.

«Російські війська атакували та окупували українське місто Дебальцеве до того, як висохло чорнило на підписаних угодах. За російською вимогою Україна мала би змінити свою Конституцію, фактично створивши контрольовану Росією провінцію в Україні, яка буде представлена в українському парламенті. Як зазначають критики Мінська-2 в Україні та за її межами, Росія зможе дестабілізувати або паралізувати країну в будь-який момент на свій вибір», – сказав він.

«Російське трактування угоди узаконює перші кроки планів Путіна щодо відновлення російської зони впливу в Східній Європі та створення маріонеткових держав, які підлягають контролю Росії».

«Коментарі посла — верх лицемірства. Саме російський уряд порушив низку міжнародних угод, зокрема Будапештський меморандум 1994 року, який гарантував незалежність і територіальну цілісність України в обмін на відмову від ядерної зброї», – додав він.

Хоча посол заявляє, що Австралія не повинна втручатися, пан Романів рішуче відкидає думку, що дії Путіна не стосуються Австралії.

«Австралія є членом міжнародної спільноти. Вона підтримує міжнародне право і дотримується норм міжнародної поведінки. Якщо Австралія і Захід не реагують на загрозу військової сили, суверенітет і незалежність будь-якої країни світу не буде гарантовано, в тому числі в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні».

«Зняти міжнародну ногу з педалі було б ознакою слабкості та компромісу. Це було б зеленим світлом для дій Путіна», – додав він.

Пан Романів висловив визнання вдячності за підтримку України австралійським урядом у його заявах та обіцяну допомогу в кіберзахисті України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа