Український Дім в Перемишлі долає половину шляху

У Народному домі в Перемишлі проходить ремонт другого поверху (пол. – І поверх) будинку. Також облаштовують приміщення під котельню. Коли цей етап відбудови НД завершиться, можна буде говорити, що за нами − половина шляху до того, щоб будинок став центральною інституцією української культури в Польщі та за її межами.

Іван Іванюра (справа), Марія Туцька – голова Перемиського відділу ОУП та Андрій Комар. Фото Степана Колосівського

Іван Іванюра (справа), Марія Туцька – голова Перемиського відділу ОУП та Андрій Комар. Фото Степана Колосівського

На першому етапі ремонту, що розпочався у серпні, облаштують котельню, яка опалюватиме весь будинок, замінять систему інженерних комунікацій і проведуть інші роботи на другому поверсі: будуть виділені офісні приміщення, окремі жіночий та чоловічий туалети. Вже тепер готова камінна підлога, а згодом прокладуть нові труби, електричну проводку, телефонні мережі та встановлять кондиціонери. «На цьому поверсі, у принципі, не було взагалі нічого, тому можна сказати, що все робиться з нуля», – пояснює Андрій Комар, голова Громадського комітету відбудови Народного дому в Перемишлі.
Цей перший етап ремонту фінансовано головним чином з ґранту Міністерства адміністрації та цифрування (570 тис. зл.). ОУП як власник будинку мусило викласти 10% від ціни ремонтних робіт. Щоб перший етап робіт провести, ОУП мусило докласти ще додаткову суму грошей. І всього виклало більше як 80 тис. зл. Однак відбудова була б неможлива без підтримки людей, яким близька справа НД. Тут особливу подяку А. Комар висловлює Іванові Іванюрі з Канади. «Ця людина за посередництвом Світового конґресу українців передала на ремонт НД 30 тис. доларів.
Такі пожертви дають нам надзвичайно великий заряд енергії, бо завдяки їм маємо змогу зробити ще більше для добра Народного дому. І. Іванюра зробив це безкорисно, у пам’ять про свою маму, яка брала активну участь у житті нашої громади в Польщі. Такі пожертви для нас є дуже важливими», – підкреслює А. Комар. Крім того, в Канаді підключилося до збору коштів на відбудову НД товариство «Закерзоння», яке організувало благодійний банкет. Роздобуті таким чином гроші підуть на потреби НД.
Крім українців, які живуть за океаном, до відбудови Народного дому, звичайно, долучається й українська громада в Польщі. Про збір грошей люди дізнаються за допомогою інформації, розміщеної на сайтах українських організацій, а також засобів масової інформації. Але, щоб акція збору коштів на відновлення НД набула ширшого розмаху, сьогодні розробляють сайт, де буде розміщуватися інформація про актуальний стан будинку, про виконану і заплановану працю, фотографії, кошторис тощо. Нині розробка сайту – на завершальному етапі.
У дальших планах щодо пошуку коштів – чергове клопотання ОУП про ґрант міністерства, завдяки якому можна буде оплатити частину робіт з другого етапу ремонту. Він має охопити ремонт горища, а тут передбачено перебудову конструкції, яка підтримує дах, монтаж нової стелі тощо. Згідно з попередньою оцінкою, для цього може знадобитися навіть понад

Ремонтні роботи в будинку Народного дому. Фото Павла Лози

Ремонтні роботи в будинку Народного дому. Фото Павла Лози

Після ремонту Народний дім повинен розпочати працю, а згодом – стати самоокупним. За словами А. Комара, плани розвитку передбачають, що за рахунок оплат з діяльності на першому поверсі мав би утримуватися весь будинок: «Або здамо цей поверх в оренду, або знайдемо якийсь інший комерційний спосіб».
На інших поверхах українська громада планує проводити заняття, вишколи, користуватися цими приміщеннями для культурних та громадських потреб. Саме тут будуть офіси для українських організацій з Перемишля та інших реґіонів Польщі.
Якщо йдеться про культурну діяльність, то сьогодні українці в Польщі не мають жодної офіційної культурної установи. Таку функцію може виконувати Народний дім. Саме він може стати центральною українською інституцією культури і центром інформації про Україну та українців, а також представляти інтереси України не лише в Польщі, але і в Західній Європі. Проте для цього потрібно докласти зусиль кожному представникові розсіяної по світі української спільноти.

________________________________________

Громадський комітет відбудови Народного дому та Об’єднання українців у Польщі щиро дякують Іванові Іванюрі за постійну підтримку справи ремонту Народного дому в Перемишлі та за передання на оту ціль коштів – 30.000 дол. під час Х Конґресу СКУ у Львові. Завдяки Вашій жертовності Народний дім у Перемишлі – цей символ українського духу в Польщі – зможе набрати нової форми і змісту та зможе стати наново центром українського життя у Польщі.
Щиросердечне Вам спасибі!

Джерело: http://www.nasze-slowo.pl/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BA%D1%83-%E2%88%92-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%83-%D1%88%D0%BB%D1%8F%D1%85%D1%83/

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа