Українську фотокореспондентку визволили з полону в Донецьку

1(1)Українська фотокореспендентка, 22-річна дівчина Мілана Омельчук після двох тижнів перебування у полоні терористів нарешті повернулась до Києва. 6 травня 2014 року стало відомо про викрадення Мілани Омельчук терористами так званої Донецької Народної Республіки. Її речі та телефон випадково знайшли у міській парковій зоні та передали до відділу міліції. Майже тиждень від дівчини не було повідомлень. 13 травня із сестрою Мілани вперше вийшли на зв’язок терористи, висунули вимогу заплатити викуп – 50 тис. грн. При цьому лунали прямі погрози життю та здоров’ю дівчини.

Після серії переговорів за сприяння спеціалістів Фонду «Відкритий Діалог» вдалося переконати терористів у неможливості виплати зазначеної суми за звільнення полоненої. 18 травня без попередження кореспондентку випустили в Донецьку без грошей та документів. Їй вдалося зв’язатися із представником Фонду «Відкритий Діалог», 20 травня постраждалу доправили до Києва.

Мілану Омельчук майже два тижні тримали у підвалі в районі Донецька. Годували заручницю один раз на два дні, накачували невідомими наркотичними речовинами. Зараз Мілана Омельчук перебуває в лікарні у Києві, лікарі діагностують її стан. Це не перший випадок звільнення заручників за сприяння активістів Фонду «Відкритий Діалог» на Східній Україні. Нещодавно було звільнено та доставлено у Київ двох журналістів – Сергія Лефтера та Артема Дейнеги.

Фонд «Відкритий Діалог» висловлює крайнє занепокоєння викраденням журналістів та мирних громадян терористами на Східній Україні. Як наголошує Представник Фонду «Відкритий Діалог» в Україні Андрій Вальчишин: «Я висловлюю особливу стурбованість долею тих людей, які й досі є заручниками терористів. Після звільнення місії ОБСЄ голоси на їх підтримку стали значно слабшими. Ми закликаємо українські правоохоронні органи прикласти максимум зусиль для безумовного звільнення всіх полонених на території України».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа