Українські журналісти є ідеальними несвідомими посередниками для маніпуляції суспільством

Тріумф українського копі пастерства

Завдяки сайту Watcher та його засновнику українські журналісти дізналися сьогодні неприємну про себе новину: рівень їх професійності такий, що дозволяє маніпулювати ними кому завгодно і як завгодно. Все це тому, що справжнє ремесло журналістики підмінюється двома опереціями – “копі” та “пейст”, без жодного осмислення виконавцями і редакторами питання: що це за інформація, звідки вона прийшла, та навіщо вона була оприлюднена. Саме цей факт дозволяє вести інформаційну війну проти України руками українців та маніпулювати свідомістю суспільства з небезпечними для держави наслідками. Хоч те, що зробив Максим Саваневський – всього лише тест, який, звичайно ж, небезпечних наслідків не матиме. Наслідки з’являються тоді, коли журналісти бездумно копіпейстять носіїв думок про те, що Україна – “геополітичне непорозуміння”. Як виглядав експеримент Саваневського – читайте далі у його викладі, з ілюстраціями скріншотів серйозних інтернет-видань: (watcher.com.ua/)

Минулого тижня вирішив провести невеликий експеримент – перевірити, наскільки рівень копі-пастерства української журналістики переважить здоровий глузд.

Написав фейкову новину про те, що «Український гімн визнано найкращим в світі». На носі була прекрасна дата – День прапора. Окрім того, через День незалежності вся країна мала гуляти три дні, то ж в інформаційному плані новин буде не багато.

Звісно, новину про гімн можна було розмістити на одному з сайтів фейкових новин, але я вирішив піти далі. Написав листа в три українські відомі гумористичні спільноти з проханням допомогти в експерименті.

Відгукнувся лише адміністратор сторінки «Баба і Кіт». Вони ж і розмістили новину про гімн:

Тріумф українського копі пастерства

Звісно, є невелика ймовірність того, що хтось з журналістів може повірити у новину, розміщену на сторінці гумористичної сторінки. Але те, що це зробить велика кількість українських онлайн-ЗМІ… Газета.уа, Економические Известия, Бизнес.уа, Голос.уа, Ура-Інформ, Свідомо і ще близько 100 видань. Амінь…

Тріумф українського копі пастерства

Тріумф українського копі пастерства

Тріумф українського копі пастерства

Тріумф українського копі пастерства

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа