Українофоб Ігор Марков утік з Італії в Москву

Сподівання, що оголошеного у розшук Ігоря Маркова за кримінальним прізвиськом «Марадонна» судитимуть в Одесі, не виправдалися. Затриманого 12 серпня 2014 року в Італії колишнього народного депутата України Маркова, якого підозрюють у вчиненні хуліганських дій у 2007 році, суд Генуї не дозволив видати Україні. А він мав би відповідати за організацію побиття учасників пікету проти встановлення в місті пам’ятника імператриці Катерині ІІ, який відбувся у 2007 році. Маркову інкримінують ч. 4 ст. 296 (хуліганство з нанесенням тілесних пошкоджень) Карного кодексу.

Електронний браслет, що Марков носив із вересня, судді дозволили дезактивувати. Доки українська прокуратура вивчала рішення суду Генуї та готувалася до касації, Ігор Марков вже накивав п’ятами. Останню ніч він провів у одному з найдорожчих районів Генуї, у Нерві. Тієї ж доби, після оголошення рішення суду, на сході сонця політик вилетів до Москви.

Як відомо, лідер партії «Родина» Ігор Марков у фракції Партії регіонів був представником проросійського крила. Депутат критикував намір України підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом і агітував за зближення з Росією і Митним союзом. Він був частим гостем російського телебачення, де нещадно критикував «хунту». Тривалий час Марков переховувався від українського правосуддя в Російській Федерації. У Москві у серпні 2015 разом з іншими колишніми високопосадовцями України часів президентства Януковича Марков заснував так званий «Комітет порятунку України», що виступав з позицій русского міра.

Коли суд Генуї розглядав справу Маркова, одеські активісти влаштували під стінами ОДА мітинг. Вони тримали плакати «Маркова в Україну», «Вимагаємо екстрадиції сепаратиста Маркова», а також скандували «Маркова за грати». Пізніше активісти дістали прапор терористичної «Новороссии» і розстелили його перед входом в ОГА, щоб кожна людина могла витерти об нього ноги.

За словами голови Одеської обласної організації ВО «Свобода» Андрія Патоки, недопустимо прирівнювати Маркова до політичних ув’язнених: «Марков – це одіозна особистість, яку слід судити за цілий ряд інших кримінальних злочинів. За ним бандитський безлад, антиукраїнська діяльність, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, сепаратистські заяви, організація українофобських угрупувань».

Ще під час судового процесу в Генуї голова Одеської облради Михайло Шмушкович сказав про Маркова: «Хай би сидів у Москві з горілкою і ведмедями. Не хочу його бачити Маркова у нас, ні в якому вигляді». Такої ж думки дотримується і більшість одеситів.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа