Україна зміцнює свої ВМС

Свідками цього є одесити, адже після анексії Росією Криму саме до Одеси перебазувалися наші Військово-Морські Сили. На початку серпня у Чорному морі проводилися випробовування двох нових бронекатерів «Аккерман» і «Бердянськ», які були побудовані на замовлення Міністерства оборони України.

Перевірялася, зокрема, робота системи керування артилерійським вогнем, вузлів і механізмів електро-механічної бойової частини, параметри головних двигунів і т. д. Ці катери були побудовані київським заводом «Ленінська кузня», а розроблені миколаївським центром кораблебудування.

1 Випробовування бронекатера

Катери призначені для оборони портів і морських комунікацій, захисту судноплавства на прикордонних річках. Також катери будуть сприяти прикордонній службі у посиленні охорони кордону, брати участь у рятувальних операціях суден і літальних апаратів, що зазнають лиха. Президент України Петро Порошенко раніше повідомляв, що зараз на стапелях судноверфі споруджуються ще чотири аналогічні кораблі. Закладка катерів є продовженням будівництва серії катерів проекту 58155 в рамках Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на період до 2020 року для потреб ВМС ЗСУ з метою зміцнення морських кордонів України.

«Із задоволенням відзначу, що катери мене приємно здивували: «Аккерман» і «Бердянськ» демонструють хороші ходові якості, повністю відповідають тим характеристикам, які заклали проектувальники», – відзначив командир бригади надводних кораблів капітан другого рангу Дмитро Глухов. За його словами, на першому етапі випробувань катери перебували в морі впродовж п’яти діб, причому в штормових умовах, і також показали відмінні морехідні якості.

Нагадаю, що наприкінці минулого року в Україні був створений малий броньований артилерійський катер «Гюрза-М», який відповідає як стандартам НАТО, так і Європейського Союзу. До того ж він здатний застосовувати керовані ракети. Починаючи з лютого 2016 року, ці катери успішно несуть свою службу на Чорному морі та на Дунаї.

 

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа