Україна втратила перший F-16 внаслідок помилки пілота або поганої підготовки літака

Це сталося в день найбільшої повітряної атаки росії, коли F-16 пілотований Олексієм Месем “Мунфішем” збив три крилаті ракети та один ударний дрон.

Про це повідомило видання Wall Street Journal із посиланням на офіційного представника США. Це сталося лише через три тижні після того, як Україна показала перші літаки американського виробництва.

За попередньою інформацією, літак не був збитий вогнем противника, хоча інцидент стався під час масованого російського ракетного обстрілу країни в понеділок, сказав чиновник. Скоріш за все, катастрофа сталася через помилку пілота, пише WSJ.

Повітряне командування “Захід” зробило заяву у зв’язку із загибеллю пілота: “Захищаючи нашу країну, загинув льотчик Повітряних Сил Збройних Сил України Олексій Месь. Він героїчно провів свій останній бій в небі. Двадцять шостого серпня Олексій під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА”.

Військово-повітряні сили України не надали цифр, але офіційний представник США сказав, що загалом прибуло шість літаків, і Україна має шість пілотів, навчених керувати ними, повідомляє WSJ. Джерела в Повітряному командуванні заперечують помилку пілота, але тоді це означає, що літак не був як слід підготований до польоту.

А це в свою чергу означає, що терміни навчання і пілотів і льотних техніків не обдуриш, та що для якісного навчання американськими інструкторами пілоти і техніки повинні знати англійську мову не на розмовному рівні, достатньому для обслуговування в магазині, а на хорошому університетському рівні з детальним розумінням англійської технічної термінології.

Генеральний Штаб ЗСУ сьогодні ввечері дав короткий коментар події:

Під час відбиття ракетного удару з боку рф по території України, разом з підрозділами зенітно-ракетних військ були застосовані винищувачі F-16 Збройних Сил України.
В ході повітряного бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога.
Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків було втрачено звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув.
Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака.
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа