Україна – Rammstein для поневолених народів у боротьбі за свободу

29 травня в приміщенні дирекції «Медіацентр» Державного підприємства «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» було проведено круглий стіл «Україна – Rammstein для поневолених народів у боротьбі за свободу».

Під час заходу було обговорено роль і місце України в підтримці національно-визвольної боротьби поневолених народів Росії: реалії та перспективи; роботу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань розробки державної політики щодо поневолених народів; головні напрями діяльності Антиімперського Блоку Народів прообразу українського Rammstеin для поневолених народів у боротьбі за незалежність.

Модерував захід виконавчий директор Антиімперського Блоку Народів Олег Вітвіцький. Він розпочав круглий стіл з актуалізації теми обговорення – пояснив, чому саме Україна є важливим суб’єктом для поневолених народів Росії: «Останнім часом тема підтримки національно-визвольної боротьби поневолених з боку російської федерації народів стає дедалі актуальнішою. Майже щомісяця в Україні відбуваються знакові події, пов’язані саме з цією проблематикою. У підготовці до сьогоднішнього заходу ми не випадково обрали саме таку назву, адже Rammstеin це своєрідний майданчик для обговорення таких питань. Водночас, у прямому значені Rammstеin це камінь або таран, який, сподіваємося, розіб’є останню імперську стіну на євразійському просторі».

Президент Антиімперського Блоку Народів, голова Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Олег Медуниця подякував учасникам події за активне зацікавлення актуальною темою, а також розповів історію створення та діяльності АБН, його роль у розпаді СССР, а сьогодні імперіалістичної Росії. «Російська імперія тримається на страху, на підкорених народах, наголосив Олег Медуниця. Ми знаємо з історії, як Росія програвала війни через те, що в неї були внутрішні повстання. Нині ця країна воює штиками поневолених народів, підкорених республік. У цьому контексті завданням України є допомога поневоленим народам та активне сприяння розподілу російської федерації».

З ґрунтовними доповідями також виступили: народна депутатка України Марія Мезенцева; народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин; директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Сиротюк; керівник освітнього проекту «Університет Вільних Народів» Леонтій Шипілов; політолог, офіцер Збройних сил України Михайло Басараб; Інязор ерзянського народу, співзасновник громадського руху «Вільний Ідель-Урал», член Ліги вільних націй Сиресь Боляєнь; заступниця прем’єр-міністра Уряду Незалежного Татарстану у вигнанні Аїда Абдрахманова.

Народний депутат України Марія Мезенцева ознайомила присутніх з результатами роботи Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань розробки державної політики щодо поневолених народів і зазначила: «У міжнародному розрізі дана тема поки що недооцінена. Російські наративи у своїй колоніальній, імперській політиці не є новими упродовж віків, але світ не розуміє досі, чому зараз ведеться така активна агресивна війна проти України. На квітневому засіданні у ПАРЄ українська делегація внесла ряд поправок у резолюцію ПАРЄ, які мали позитивний відгук серед лідерів національно-визвольних рухів поневолених народів».

Народний депутат України Ярослав Юрчишин підтримав колегу: «Сподіваюся, що на усіх міжнародних майданчиках, таких як ПАРЄ та інші, зауважив він, ми зможемо стати голосом тих, хто на даний момент голосу немає, поневолених Росією народів і дуже сподіваємося, що з часом вони отримають рівнозначний голос. Необхідно ініціювати проведення аналогічних до сьогоднішнього круглого столу подій на платформах міжнародного рівня це одне з важливих завдань нашої комісії».

Важливі акценти у дискусії розставив Юрій Сиротюк: «Сьогодні, розуміючи, що питання знищення Росії є ціною нашого виживання, ми маємо формувати ту коаліцію, котра готова йти до цієї мети і підтримувати її цілі, наголосив Юрій Сиротюк. На мою думку, цією коаліцією може бути вирощення лінійки “Давидів” з представників поневолених народів, які сьогодні в Україні бачать надію змінити геополітичні розклади. У свою чергу, Україна повинна продемонструвати, що фронт роботи з поневоленими народами це наша незмінна довгострокова стратегія, з уніфікованим підходом і визнанням права всіх поневолених народів та регіоналістських рухів на визнання власної незалежності та суверенітету».

Леонтій Шипілов розповів про діяльність освітнього проекту «Університет Вільних Народів», означивши його мету і напрями роботи: «Один бік нашої мети дати знання про той існуючий конституційно-правовий механізм, як захищати, як реалізовувати свої права, вже визначені в системі міжнародно-правових документів. З іншого боку, наша мета сприяти тому, щоб еліти поневолених народів мали чітке розуміння, про який політичний статус їхніх державних утворень йдеться, до чого вони прагнуть, яка має бути структура їхньої майбутньої держави, яка має бути економічна, політична система».

Михайло Басараб акцентував увагу учасників круглого столу на головній передумові глобальної безпеки України і всього світу, а саме зникненні російської імперії як історичного атавізму: «Росія та її союзники порушили баланс, який був встановлений після падіння совєцької імперії, проте наші західні партнери поки що не виявляють готовності демонтувати імперію, яка несправедливо і незаслужено залишилась на мапі світу. Російська імперія не може існувати із міркувань ідейних, ментальних, філософських, етичних, прагматичних».

Про роль України у долі поневолених народів говорив Сиресь Боляєнь: «Україна має стати тим центром, який формує конкретні сенси, принципи, цінності, пропозиції, проекти для Заходу щодо майбутнього поневолених народів Росії. Потрібен чіткий сигнал поневоленим народам, що хоче і збирається робити Україна».

Питання деколонізації та деімперіалізації Росії порушила у своєму виступі Аїда Абдрахманова: «Боротьба проти російського імперіалізму те, що сьогодні об’єднує Україну, поневолені Росією народи незалежно від національності, соціальної приналежності або релігії. Ми маємо спільного ворога, Росію, маємо одну й ту саму ціль здобути незалежні демократичні держави без Росії або без втручання Росії. Однією з наших стратегічних цілей є розкриття суті російського імперіалізму, його експансивний характер. Ми повинні заглушити голос “хороших русскіх” щодо можливості побудови прекрасної Росії майбутнього».

До активної дискусії доєдналися також керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, експерт Центру політичних студій «Доктрина» Анатолій Курносов, голова Комітету Башкирського національного руху за кордоном Руслан Габбасов, провідний аналітик Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Олійник та інші.

Українська Інформаційна Служба

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа