Україна просила в США протиракетний комплекс THAAD проти “Кинжала”, але його розгорнуть в Ізраїлі

Пускова THAAD, фото – US DoD

Американські військові мають обмежену кількість таких систем, чергову з яких розгорнуть на Близькому Сході.

Пентагон офіційно підтвердив, що Армія США таки розгорне в Ізраїлі батарею протиракетного комплексу THAAD та 100 осіб обслуговуючого персоналу, на тлі можливого удару по Ірану та дій Тегерану у відповідь.

Такий комплекс може перехоплювати балістичні цілі на дистанції до 200 кілометрів, є вкрай актуальним для України, аби знищувати російські ракети “Искандер” та “Кинжал”, і власне у грудні 2023 року були повідомлення про те, що наша сторона веде перемовини із США про можливе отримання THAAD.

 

Однак майже за рік потому, тобто на станом на осінь 2024 року, поки що нема ніяких нових повідомлень про те, як розвивається історія зі THAAD для України, натомість маємо факт розгортання батареї такого комплексу в Ізраїлі на тлі конфлікту на Близькому Сході.

Але, що цікаво, перекидання THAAD в цей регіон несе для американських військових свої складнощі, про які в своїй публікації написав портал The War Zone.

Тут в першу чергу мова про самих американських військових, які обслуговуватимуть батарею THAAD в Ізраїлі. Бо з однієї сторони, тут йдеться про потужний протиракетний комплекс, якому з іншої сторони цілком конкретно можуть загрожувати дії Ірану.

Наступний момент – перекидання батареї THAAD до Ізраїлю збільшує рівень оперативної напруги для Армії США. Усього в наявності лише сім батарей цього комплексу, в наступному році американські військові сподіваються отримати восьму батарею THAAD.

Поки ж такого поповнення не відбулось, то доводиться виходити із того, що окрім Ізраїлю, по одній батареї THAAD уже розгорнуто в іншій точці Близького Сходу та в Південній Кореї, та ще одна батарея цього комплексу стоїть на острові Гуам.

Цікаво, що автори TWZ із посиланням на дані Missile Defense Agency вказують такий орієнтовний склад батареї THAAD – до 9 мобільних пускових установок на вісім ракет кожна, один або два центри управління вогнем та машини забезпечення, зокрема генератори. Який склад має батарея, яку Армія США перекинула до Ізраїлю, наразі не розкривається.

Джерело: Defense Express

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа