Україна не буде керувати ОБСЄ в 2013 році

На раді країн-членів ОБСЄ, яка проходила у Вільнюсі, міністру закордонних справ України Костянтину Грищенку натякнули, що він, швидше за все, не стане керівником організації в 2013 році.

Про це під час брифінгу сказав голова Другого комітету ОБСЄ Сергій Шевчук.

«На раді міністрів закордонних справ країн-учасниць ОБСЄ, який проходив 6-7 грудня, головну промову мала Держсекретар США Хілларі Клінтон. Вона загострила увагу на трьох проблемах: не зовсім чесних виборах в Росії, проблемах демократії в Білорусі та Україні. Україну поставили в одну шеренгу з найбільш недемократичними країнами », – сказав пан Шевчук.

Шевчук нагадав, що в 2013 році Україні в порядку черговості повинна головувати в ОБСЄ. Разом з тим, міністр закордонних справ Швеції на засіданні країн-учасниць зробив відвід цьому рішенню. «Він заявив, що, швидше за все, ОБСЄ почекає, поки в Україні або зміниться влада, або загальні тенденції розвитку. Зрозуміло, що люди в раді ОБСЄ – дипломати, і вони говорять не завжди прямо », – додав пан Шевчук.

Він також додав, що наступного року ОБСЄ очолить міністр закордонних справ Ірландії. Він також розповів, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у своєму виступі побажав Ірландії продовжити політику організації. «Лавров згадав і наступні після 2013 року країни, які повинні очолити організацію, але ні словом не обмовився про Україну. Крім того, в МЗС Чехії побажали Україна впоратися з труднощами, а представник МЗС Польщі, яка фактично є адвокатом України на європейській арені, взагалі відмовився виголошувати промову », – додав пан Шевчук.

Джерело: NBNews

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа