Україна і НАТО мають об’єднати зусилля по протидії російській інформаційній війні

ua-natoСьогодні Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат Ірина Фріз виступила на засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО з доповіддю «Інформаційна війна, виклики і пріоритети стратегічної комунікації і публічної дипломатії в Україні».

Питання інформаційної війни, наголосила Ірина Фріз, сьогодні є найбільш важливими в контексті євроатлантичної безпеки. «Саме інформаційні операції противника вибивають підтримку населенням дій керівництва держав, боєздатності військ, єдності націй, віри в цінності та демократію. Правильно спланована інформаційна війна здатна впливати на результати виборів. Вона здатна відкинути Європу у часи Першої світової, коли відсутність єдності призвела до катастрофи. Вона здатна розділити населення єдиної держави, спровокувати сепаратизм в тому числі там, де його ніколи історично не було», – сказала народний депутат.

Політик назвала базові напрямки, за якими ведеться сучасна інформаційна війна. Це дискредитація чинної влади та керівництва країни з використанням підконтрольних політиків, експертів, ЗМІ та створення фейкових інформаційних приводів; дискредитація політичного курсу та зовнішньої політики; дискредитація та підрив обороноспроможності держави, системи командування та управління.

«Під час бойових дій ми зіткнулися з потужною хвилею інформаційних операцій із вкиданням фейкових новин та меседжів. Це: завищення втрат, дезінформація про оточення наших військ, нестача провізії, боєприпасів, МТЗ та необгрунтована спекуляція на рішеннях військового командування, де акцент йде на наслідках, а причини таких рішень піддаються маніпуляції за допомогою або анонімних джерел з військ, або «експертів», які не мають доступу до достовірної інформації, – повідомила політик. – Така кампанія має на меті формування недовіри до військово-політичного керівництва як в суспільстві так і у військах, поширення відчуття зради з боку командування. Побічним ефектом таких операцій є мобілізаційні показники, динаміка укладання контрактів на проходження військової служби, а також морально-психологічний стан військ на лінії зіткнення».

Одним з пріоритетів в спільній роботі України та країн – членів НАТО по протидії інформаційним війнам, за словами Ірини Фріз, є розробка та впровадження комплексних механізмів: починаючи від перекриття каналів тіньового фінансування, закінчуючи закриттям агентурних мереж, які використовуються для проведення інформаційно-підривних операцій.

«В цьому контексті я б хотіла ще раз наголосити на необхідності розширення компетенції латвійського центру Страткому та включення до нього української сторони на правах партнера поза членством, що дозволить більш оперативно та ефективно розробити комплексні шляхи протидії інформаційній війні», – заявила Голова Постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї НАТО.

Received: from webmail.uh.ua [93.190.43.23]; Wed, 5 Apr 2017 16:54:00 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа