Україна через ГУАМ повинна виробити політику ліквідації сепаратистської загрози з Придністров’я

А тому, вироблення політики щодо маріонеткових псевдодержав – один з пріоритетів ГУАМ. Про це, виступаючи на першому засіданні Комітету з питань регіональної безпеки ПА ГУАМ, заявила голова підкомітету парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони, народний депутат Ірина Фріз.

«Анексія Криму і окупація Донбасу – це наслідки міжнародного мовчання на російську агресію і багаторічні підривні дії Кремля в регіоні», – сказала вона в своєму виступі.

За словами парламентаря, загрози сепаратизму в регіоні не вичерпані. Фріз вважає, що ризики поширення сепаратизму, як елемента гібридної війни, зберігаються як для України, так і для Молдови. «Сама ж наявність територій, що знаходяться в офшорі міжнародного права, є значною загрозою регіональній системі безпеки. Тому, співробітництво у цій сфері, а також вироблення політики щодо маріонеткових псевдодержав є одним із пріоритетів ГУАМ », – підкреслила вона.

Ірина Фріз у своєму виступі зазначила, що дії турецьких ВПС продемонстрували: жорстка реакція на погрози не зустрічає серйозної відповіді. У зв’язку з цим, продовження політики змирення з агресією, порушенням територіальної цілісності і формуванням військових форпостів і «сірих» економічних зон на суверенних територіях, навпаки, веде лише до заохочення подальшої агресії і захоплення територій.

Фріз нагадала слова Віце-президента США Джозефа Байдена, який, виступаючи 8 грудня в українському Парламенті, сказав про те, що в 21 столітті не можна дозволяти одним країнам перекроювати територію інших країн. Однак, на її думку, останні 27 років «всі ми закривали очі на такі дії: на підтримку Росією сепаратизму і порушення цілісності Азербайджану в Нагірному Карабасі, в 1992 – в Молдові, потім в 2008 – в Грузії».

Джерело – розсилка Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа