У Житомирі депутату та спільникам організованого ним злочинного угруповання повідомлено про підозру

За дорученням керівника Житомирської обласної прокуратури, прокурор вручив підозру депутату міськради-керівнику комунального підприємства-організатору злочинного угруповання з розкрадання бюджетних коштів.

Йому та спільникам змінено кваліфікацію раніше повідомлених підозр на скоєння кримінального правопорушення у складі організованої злочинної групи.

Наразі п’ятьом учасникам ОЗГ інкримінують заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем і шахрайство, вчинені в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану, а також складання і використання підроблених офіційних документів, вчинені повторно, та службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, вчинені організованою злочинною групою (ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 190, ч. ч. 3, 4 ст. 358 та ч. 2 ст. 366 КК України).

За даними слідства, злочинне угруповання створив керівник комунального підприємства, депутат Житомирської міськради, залучивши трьох своїх підлеглих та друга-підприємця зі стоматологічної сфери у ролі «підрядника».

Для реалізації злочинної схеми оголосили тендер з прибирання та вивезення побутового сміття. Самі ж підготували «правильну» документацію, зазначивши неправдиву інформацію про наявність у підрядника спецтехніки та відповідних фахівців.

Насправді, за розпорядженням керівника-депутата, усі роботи виконували працівники КП. Ділки ж підробили офіційні документи про виконання підставним підрядником робіт та перерахували йому понад 600 тис грн, які з банківського рахунку особисто зняв організатор злочинного угруповання.

Заволодіння бюджетними коштами «надихнуло» підозрюваних на ще одну оборудку. За аналогічною схемою, вони уклали договір від імені цього ж «бізнесмена» з іншим комунальним підприємством щодо прибирання міських тротуарів. Для підмітання тротуарів винаймали разових працівників, до офіційних документів вносили недостовірні відомості, а перераховані підставному підряднику гроші знову ж таки отримував організатор схеми.

У такий спосіб підозрювані заволоділи ще понад 800 тис. грн. Загалом з квітня по вересень 2022 року організована злочинна група заволоділа понад 1,4 млн грн.

Наразі керівника відсторонено від займаної посади. Накладено арешт на вилучені під час обшуку майже 500 тис грн у різних національних валютах, дві земельні ділянки, квартиру, частину будинку, три автомобілі, мотоцикл та частку у статутному капіталі.

Підозрюваного підприємця оголошено у розшук.

Досудове розслідування проводить УСБУ в Житомирській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури, 04.06.2024

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа