У Вроцлаві поляка за зривання українського прапора у школі засудили до штрафу

ukrXpol1024x576

Вроцлав’янина Кшиштофа Мадея засудили до 1000 злотих штрафу за підбурювання до ненависті проти українців. Рік тому у коридорі початкової школи по вулиці Земській він вигукував «українці — вбивці та злочинці». Попри вирок суду поляк стверджує, що вчинив би так само.

Інцидент стався у листопаді 2016 року у початковій школі №113 по вулиці Земській. Того дня там святкували Український день у рамках програми «Толерантний європеєць» у зв’язку з тим, що у школі вчаться діти представників різних національностей. Подібні дні наближають учням культуру даної країни. На стіні біля бібліотеки та у вікнах висіли плакати з національними барвами та тризубом України. «Для поляка тризуб — це те саме, що свастика, а тому я відреагував», — сказав чоловік.

Обвинувачення та суд ствердили, що Кшиштоф, який прийшов забрати зі школи свою доньку, зірвав плакат, кинув його на стіл бібліотекарці та на щосили вигукнув на увесь коридор, що українці — вбивці та злочинці. «А якби там саме були українські діти?» — запитала суддя, обґрунтовуючи вирок.

Лінія оборони підсудного ґрунтувалася на тому, що він нібито говорив не про українців, а про УПА. «Кожний народ, кожна родина має якесь важке минуле, але це не означає, що такі речі можна вигукувати, й поготів у присутності дітей. Якщо обвинувачений хоче повести себе як громадянин і дорослий чоловік, він повинен піти до дирекції школи та порозмовляти про це», — зазначили в суді.

Кшиштоф Мадей, вже після завершення процесу, сказав журналістам, що розмова з дирекцією не має сенсу, бо вона не знає історії. Він сказав, що під час розслідування, під час суперечки з вчителями він сказав їм, що українські націоналісти на Волині вбивали польських дітей та вчителів. На його погляд те, що було у школі, це пропаганда «антисемітизму та расизму по-українськи» і вдруге він вчинив би так само.

Чоловік не визнав своєї вини та повідомив, що оскаржуватиме вирок суду.

А.П. – джерело prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа