У відповідь на «успіхи» СБУ в Одесі терористи підірвали бомбу під його стінами

В Одесі 27 вересня о 5 годині ранку поблизу будівлі головного управління СБУ пролунав надпотужний вибух. У результаті теракту пошкоджено двері, вікна і фрагменти фасаду будівлі СБУ, вибито скло, а місцями і віконні рами в будинках на прилеглих кварталах, постраждали декілька припаркованих автомобілів. Рух вулицею Катерининською було перекрито, поліція взяла під охорону магазини, в яких вибиті вітрини. Тротуари рясно посипані битим склом. На місце пригоди терміново прибули експерти і співробітники вибухотехнічної служби.

Місцеві ЗМІ називають цей вибух найпотужнішим з усіх, які сталися в Одесі за останній рік. Експерти попередньо оцінюють потужність вибухового пристрою близько 5-7 кілограмів у тротиловому еквіваленті. Хвиля від вибуху була такої потужності, що не тільки вибила вікна у будинках в районі декількох кварталів, але і через неї обвалився один з балконів. А жителі одного з прилеглих будинків виявилися замкнені у своїй квартирі. Вибухова хвиля заблокувала двері, через що довелося викликати рятувальників. Очевидці розповідають, що гучний звук було чутно у всьому центрі міста, на Слобідці, в районі Аркадії, на Пересипі. Вибиті вікна навіть у будівлі 5-ї міської лікарні, розташованої більш ніж в 100 метрах від місця події. На щастя, ніхто не постраждав.

За кілька днів до вибуху біля будівлі СБУ зняли з чергувань міліціонерів у цьому районі. Про це журналістам розповіли місцеві жителі, чиї квартири і будинки постраждали від вибухової хвилі. «У мене повилітали склопакети, вікна, двері. Але найцікавіше, що у нас тут вже багато років чергували два міліціонери. А в останні два дні нікого немає. Навіть наш двірник звернув на це увагу – хлопців прибрали, хлопці не чергують», – заявила Людмила Іванівна, одна з постраждалих.

Не треба бути експертом, щоб зрозуміти, що цей терористичний акт був здійснений заради наруги над СБУ в Одеській області, яке останнім часом аж надто вихвалялося своїми «успіхами» у боротьбі з тероризмом. Тож теракт слід розглядати ще і як акт політичний. Вибухи в Одесі лунали й 17 та 18 вересня. Тож фактом є й те, що теракти відбуваються чомусь лише в Одесі, й не трапляються в інших регіонах України. На даний момент реалізація терактів зростає у зв’язку з подіями на Донбасі. Терористи прагнуть породити у свідомості суспільства думку про нездатність нинішньої місцевої влади контролювати ситуацію у своїх регіонах.

Знахабнілі терористи вже кинули рукавичку і вступили у відкриту боротьбу з СБУ. Поєдинок ще триває, і вочевидь адекватна і досить жорстока відповідь з боку силових відомств не забариться.

Сергій Горицвіт

На світлині: після теракту біля СБУ в Одесі.

1 Після теракту біля СБУ в Одесі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа