У Верховній Раді відбудуться підкомітетські слухання про депортацію українців Закерзоння

Підкомітетські слухання на тему«Трагедія українців Закерзоння – злочин комуністичного режиму» присвячуються 70-м роковинам початку депортації українців з території Польщі.

 visla

16 вересня, вівторок

Початок о 14.00 (початок реєстрації о 13.30)

Верховна Рада України, конференц-зала

(м. Київ, вул. М.Грушевського, 5)

 wisla-doshka

На відкритих підкомітетських слуханнях народні депутати, відомі вчені та громадські діячі обговорять наслідки депортації етнічних українців з території Польщі після підписання в 1944 році договору між комуністичними режимами СРСР та Польщі про обмін населенням. Зокрема будуть розглядатися питання:

  • Мета, характер і наслідки депортації.

  • Депортація сотень тисяч етнічних українців з території Польщі – прояв злочинної сутності національної політики сталінізму.

  • Політико-правова оцінка примусового виселення українців зі своїх етнічних територій.

  • Про правове регулювання статусу осіб, примусово переселених з території ПНР на територію СРСР у 1944–1951 роках та відновлення їхніх прав.

  • Завдання державної політики щодо відновлення та збереження національної пам’яті про депортації українців.

  • Проблеми збереження культурної спадщини та місць поховань жертв депортації та війни на території Польщі.

Участь у слуханнях візьмуть: народні депутати, члени парламентських комітетів з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та з питань європейської інтеграції, відомі вчені – історики, правники, політики, громадські діячі, представники органів влади, громадських ветеранських організацій, які об’єднують депортованих українців.

Організатори: Підкомітет з питань трудових мігрантів та національно-культурної співпраці, Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Український інститут національної пам’яті.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа