У Верховній Раді України зареєстровано Проект Постанови про вшанування жертв депортації українського населення Кубані

vru

У Верховній Раді України зареєстровано Проект Постанови про вшанування жертв депортації українського населення Кубані за номером 6456.

Законопроект подано народними депутатами України Олексієм Гончаренком, головою депутатського об’єднання “Кубань”, Олегом Синюткою, Соломією Бобровською, Софією Фединою та Ахтемом Чийгозом.

269874093_5032856933390990_3286977433524960477_n

Проектом постанови пропонується встановити 14 грудня Днем вшанування жертв депортації українського населення Кубані: саме в грудні 1932 р. почалося масове насильницьке виселення українського населення з Кубані до віддалених районів Росії та Казахстану. Населення станиць Полтавської та Уманської було виселене повністю. Виселяли українців й з інших населених пунктів Кубані, на їх місце завезли понад півмільйона росіян, значна частина з яких становила родини червоноармійців і співробітників НКВС. Загалом в часи Голодомору було депортовано, за різними даними, від 50 до 200 тисяч місцевих мешканців, більшість з яких складали українці. Голодомор та депортація змінили етнічний склад краю на користь російського етнічного елементу.

Даний проект постанови було запропоновано директором Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова Сергієм Пархоменком, який свого часу був координатором громадського комітету “Кубань з Україною”.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа