У Верховній Раді покажуть виставку про Голодомор

Holodomor-85-Final

В українському парламенті у вівторок відкриють виставку «Україна 1932-1933. Геноцид голодом», на якій представлять маловідомі документи та фотографії.

20 листопада о 12.00

Верховна Рада України

(Київ, вул. Грушевського, 5) 

Матеріали виставки охоплюють майже століття, адже Голодомор мав свою передісторію та наслідки. Виставка починається з того, якою була Україна на початку ХХ століття, за 30 років до цієї трагедії, і закінчується розповіддю про відродження пам’яті про Голодомор в сучасній Україні.

Автори виставки вважають, що розповідати про Голодомор просто необхідно, адже навіть зараз людство не може тішити себе надією, що новітній Голодомор не повториться. Навпаки, ознаки геноцидів бачимо дедалі частіше у сучасному світі. Свідки злочину та історія Голодомору вчить усіх нас, що варто робити і чого не слід. Відтак – як уникнути  подібних злочинів та протистояти тим, хто їх планує й організовує.

У цій виставці ми пояснюємо, чому вважаємо Голодомор геноцидом та просимо світове співтовариство визнати його таким. Ми виходимо з того, що Голодомор є однією із найважливіших подій не тільки української, а й світової історії у ХХ ст., без розуміння якої годі зрозуміти природу тоталітаризму та злочини, здійснені і радянським, і нацистським тоталітаризмом”, – наголошує Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Учасники відкриття виставки:

Андрій Парубій, Голова Верховної Ради України,

Ганна Гопко, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах,

Микола Княжицький, Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності,

Григорій Немиря, Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин,

Володимир В’ятрович, Голова Українського інституту національної пам’яті, 

Андрій Когут, Директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Організатори виставки: Український інститут національної пам’яті, Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», Міністерство закордонних справ України.

Виставка демонструватиметься у Верховній Раді України до 26 листопада 2018 року.

Нагадаємо, 24 листопада відбудуться загальнодержавні жалобні заходи до 85-тих роковин Голодомору. О 16:00 буде оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої українці вдома та по всьому світу запалюватимуть свічки пам’яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа