У Верховній Раді хочуть боротися з контрабандою російських книжок за допомогою акцизних марок

rusmir-books2Введення акцизних марок для книжок, які поставляються з Російської Федерації в Україну, дозволить органам влади ефективніше боротися з контрабандою незаконної друкованої продукції до нашої держави, а також додатково захистить українських книговидавців.

Про це заявила голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар під час засідання комітету.

rusmir-books

Вона нагадала, що раніше Верховна Рада схвалила закон про перевірку тиражів російської книговидавничої продукції на предмет популяризації органів влади держави-агресора (РФ).

rusmir-books3

“Багато тиражів (російських книжок. – Ред.) стоїть на кордоні. Але не менш багато тиражів, які ніким не перевірялися, піратським способом і контрабандою завозяться в Україну. Факт лишається фактом: російської книжки на розкладках, особливо на сході України, менше не стало”, – наголосила голова комітету.

rusmir-books4

При цьому Вікторія Сюмар зауважила, що спеціальна комісія при Держкомтелерадіо, “яка мала б “відсівати” і чітко пояснювати, чому вона не дозволяє той чи інший тираж”, працює недостатньо ефективно.

“Це мене теж дуже тривожить. Тому що, якщо закон приймається, а орган влади неспроможний забезпечити роботу відповідної структури, яка має ефективно працювати, – це означає, що закон не працює”, – наголосила голова комітету.

Народний депутат також додала, що ця комісія все одно не може вирішити проблему контрабанди книжок, бо це не в її компетенції, тому введення акцизних марок для друкованої продукції залишається актуальним.

За її словами, законодавча ініціатива передбачає введення марки, яка має клеїтися на книжку при завезенні в Україну.

Як зазначила Вікторія Сюмар, ця тема досить дискусійна, тому потребує широкого обговорення, зокрема з експертами.

“Я ще хочу порадитися з економістами, які є фахівцями у контексті податкової політики. В першу чергу, яким чином ми можемо тут вирішити проблему контрабанди російських книжок і простимулювати українське книговидавництво”, – підсумувала парламентар та закликала колег надавати власні пропозиції до цієї законодавчої ініціативи.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа