У Варшаві почався Фестиваль українських кінофільмів

20-23 жовтня у Варшаві проходитиме Фестиваль українських кінофільмів.

b454f3d6e64bdf9edceeb2918077295c_XL

Це перша така подія у столиці Польщі. Крім переглядів найвідоміших і найсвіжіших українських кінострічок, у програмі мистецького заходу передбачені зустрічі зі спеціальними гостями, конкурс на найкращий фільм фестивалю, майстер-класи української кухні, а також покази та забави для дітей.

Фестиваль UKRAЇNA!, що проходитиме у кінотеатрі «Iluzjon», відкриє публіці не тільки тематичну різнобарвність жанрів українського кінематографа, що до сьогодні залишається маловідомими над Віслою, але стане, перш за все, непересічною нагодою для ближчого знайомства з українською культурою і Україною.

Про ідею Фестивалю українського кіно у Варшаві розповіла президент фонду «Luna Plus» та ініціатор цієї мистецької події Беата Бєронська Лях: «Українці — найбільша група іноземців, котрі проживають у Варшаві. Нас (поляків та українців — ред.) об’єднує близьке сусідство та спільна історія. У цьому році Україна також святкує 25-річчя своєї незалежності. Що ми знаємо про наших сусідів? Що їх болить, про що вони мріють і які теми для них важливі? Під час фестивалю UKRAЇNA! Ми хочемо показати як виглядає сучасне життя українців та самої України».

Фестиваль відкриє стрічка про проблему еміграції «Гніздо горлиці» режисера Тараса Ткаченка, лауреата цьогорічної премії «Золотий дюк» Одеського міжнародного кінофестивалю у категорії «Найкращий український повнометражний фільм». Тарас Ткаченко візьме також участь у відкритті заходу та зустрінеться із глядачами.

Крім того, відбудеться показ фільму «Жива ватра» режисера Остапа Костюка. Це український мистецький документальний фільм про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла в контексті сучасного світу. Це фільм, який знімали впродовж чотирьох років. Стрічка перенесе глядачів у світ магії, гірських туманів та іскор живої ватри.

Серед документальних фільмів буде представлений також український кандидат на «Оскара» — фільм «Українські шерифи», знятий Романом Бондарчуком у копродукції України, Латвії та Німеччини. Стрічка отримала спеціальну нагороду журі у кіноконкурсі повнометражних фільмів на Амстердамському міжнародному документальному кінофестивалі. Це трагікомічна розповідь про двох шерифів, котрі працюють на півдні України і намагаються побороти злочинність. У фільмі ми слідкуватимемо за їхніми пригодами, відкриваючи комізм буденних ситуацій, що нагадують прозу Миколи Гоголя.

На глядачі очікують також такі вже досить відомі стрічки як: «Брати. Остання сповідь» Вікторії Трофименко та «Поводир» Олеся Саніна, в основу сюжету якого покладено мандри радянською Україною американського хлопчика та українського сліпого музики напередодні та під час Голодомору. Програма фестивалю не обійшлася також без класики українського кінематографа — відновленої версії фільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова 1964 року.

Наймолодші гості фестивалю зможуть подивитися українські мультфільми, в відомі польські художники-мультиплікатори проведуть для них цікаві вистави та забави.

Але програма фестивалю не обмежилася тільки показами фільмів. Майстер-класи української кухні для гостей заходу проведуть українці, котрі на щодень працюють у варшавському закладі «Кухня конфлікту». Це буде чудова нагода краще ознайомитися з кулінарними традиціями України та відкрити для себе кілька кулінарних таємниць.

Один із вечорів фестивалю буде присвячений українському режисеру Олегу Сенцову, котрий виступив проти російської анексії Криму. Українця незаконно арештували у власному домі у травні 2014 року, потім відвезли до Росії та після утримування його у слідчому ізоляторі більше року, звинуватили у тероризмі і засудили до двадцяти років позбавлення волі. Його дебютну стрічку «Гамер», що брала участь у найпрестижнішому фестивалі авторського кіно Роттердамського міжнародного кінофестивалю, також можна буде подивитися під час фестивалю UKRAЇNA!.

Більше про Фестиваль українського кіно у Варшаві можна дізнатися на сторінці у Фейсбуці.

Також можна детальніше ознайомитися з програмою.

джерело: prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа