У «Тюрмі на Лонцького» відкриють виставку, присвячену 70-й річниці знищення нацистами чеського села Лідіце

Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові та Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» запрошують на відкриття виставки «Повернення лідіцьких дітей» тa «Чеський Малин — Лідіце волинських чехів», котра відбудеться 15 жовтня 2012 року о 16:00 в музеї «Тюрма на Лонцького» з участю генерального консула ЧР у Львові Давіда Павліти та керівника галереї Лідіце Івони Касаліцке.

Виставка присвячена 70-й річниці знищення нацистами чеського села Лідіце 10 червня 1942 року. Трагедія Лідіце стала уособленням воєнних жахіть, яким піддавалося в роки Другої світової війни цивільне населення не лише в Чехословаччині, але на всіх землях, які охопив цей конфлікт.

Багато міст на світі після 10 червня 1942 року взяли собі назву Лідіце, щоб таким чином надовго зберегти пам’ять про знищення села і страждання його мешканців. Так само у всьому світі іменем Лідіце охрестили сотні дівчаток, народжених після цієї трагедії.

Виставка «Повернення лідіцьких дітей» розповідає про поламані долі лідіцьких дітей, з яких після закінчення війни до Чехословаччини повернулося лише 17. Десятки інших були отруєні в газових камерах табору смерті в польському місті Хелмні.

По сьогоднішній день в пам’ять цих дітей проходить Міжнародний дитячий конкурс Лідіце, в якому кожного року беруть участь десятки тисяч дітей з цілого світу. У 2012 році відбувся 40-й конкурс, в якому перемогли діти з України. Дипломи переможцям із Західної України будуть вручені директором конкурсу та керівником галереї Лідіце Івоною Касаліцкою та генеральним консулом Давідом Павлітом 15 жовтня 2012 року о 14:00 в приміщенні Генерального консульства Чеської Республіки у Львові. Відбіркові конкурсні роботи символічно доповнюють виставку «Повернення лідіцьких дітей».

Лідіце також є символом усіх міст і сіл, які спіткала така ж трагедія. З Чехією тісно пов’язана насамперед трагедія села Чеський Малин на Волині. Виставка «Чеський Малин — Лідіце волинських чехів» розповідає про долю села, заснованого на території сучасної України групою чеських переселенців 1871 року. 13 липня 1943 року села Чеський Малин та Український Малин були оточені німецькими підрозділами, що складалися з 1500 чоловіків. Того фатального дня в Чеському Малині було вбито 374 чехів і 26 поляків.

Організатори: Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові, Чеський музей-меморіал Лідіце, Центр досліджень визвольного руху, Національний музей-меморіал «Тюрма на Лонцького»

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа