У «Тюрмі на Лонцького» презентують гобелен з портретом Тараса Шевченка із конфіскатів КҐБ

Чому в радянський час вилучали не тільки твори «Великий льох» та «Розрита могила» із «Кобзаря» для школярів, а й «арештовували» саме зображення Тараса Шевченка — можна буде довідатися на виставці Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» з нагоди 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка.

 

9 березня, неділя

13:00

Національний музей-меморіал  жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

м. Львів, вул. С. Бандери, 1 ( вхід з вул. К. Брюллова)

 

Унікальний артефакт – гобелен із портретом Шевченка на тлі Тризуба та слів «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля» –  свого часу побував під «арештом» КҐБ. Виставлятимуть його у супроводі графічної Шевченкіани, яку із приватного архіву колишньої політув’язненої Надії Мудрої передала до музею разом із іншими цінними експонатами розпорядниця її спадщини Леся Крип’якевич.

Гобелен виставлятимуть в рамках презентаційної акції «Експонат місяця» у музеї «Тюрма на Лонцького», а також демонструватимуть на низці інших заходів, присвячених до відзначення 200-ліття від дня народження великого українського поета Тараса Шевченка.

Виставку можна оглянути впродовж місяця у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» щодня з 10:00 до 19:00 без перерви (у неділю до 17:00) за адресою: Львів, вул. Степана Бандери, 1 (вхід із вул. Брюллова). Вхід вільний.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа