У Сумах продовжується протистояння між прибічниками та противниками перейменування вулиць (фото)

Сьогодні, у неділю 6 березня, в Сумах відбулася чергова сутичка між організаторами збору підписів проти перейменування топонімів, згідно із законом про декомунізацію, та патріотично налаштованими активістами.

“Опоблок” сьогодні в Сумах знову виставив намет, де збирали підписи проти перейменування вулиць в рамках декомунізації та закликали не виконувати Закон України, – повідомив керівник сумської прес-служби ВО «Свобода» Володимир Луговий. – Щоправда, сьогодні в місті шквального вітру не було, але ми разом з містянами прийшли і наполегливо попросили припиняти цей шабаш і збирати намет. Що вони, відповідно, і зробили. Примітно, що ми побачили в очі цей підписний лист, який більше схожий на анкету – без графи контактних даних підписантів. Але як же вони збираються в суді з цими підписами оскаржувати виконання Закону? Висновок один: їхня мета – дестабілізація ситуації в місті шляхом маніпулювання фактами щодо декомунізації в Сумах».

2

Таку ж думку висловив напередодні, спілкуючись із представниками місцевих ЗМІ, сумський міський голова Олександр Лисенко, чиїм розпорядженням затверджено перейменування у Сумах 55-ти вулиць, 25-ти провулків, 3-х проїздів та 4-х скверів.

5

Мер Сум назвав акції екс-регіоналів провокацією, що вводить в оману громадян. «Представники Опоблоку та їхні прихильники розповідають людям, що нібито буде перейменовано топонімічні об’єкти, названі на честь героїв Великої Вітчизняної війни, наприклад вулиця Ковпака. Але це неправда, адже ні ця назва, ні ряд інших, як-от вулиця Першотравнева чи Курський проспект, не підпадають під дію закону про декомунізацію, і я не підписував розпоряджень щодо їх перейменування».

– Я хочу сказати всім горе-політикам, які не сходять з екранів телевізорів, виставляють намети, збирають підписи, обманюють людей: я хочу знати, навіщо це треба? Як би не складно було комусь це зрозуміти, але Верховною Радою України прийнято закон про декомунізацію, де чітко прописано: те, що стосується Великої Вітчизняної війни, боротьби з нацистським режимом, не підпадає під цей закон. Ми зверталися в Інститут національної пам’яті, де отримали список осіб, подій, які чітко підпадають під цей закон, і діяли, згідно зі списком».

За словами Олександра Лисенка, до нього ніхто з організаторів збору підписів не звертався з пропозицією обговорити ситуацію. «Якщо є незгода, давайте проводити круглі столи, зясовувати спірні моменти; якщо є порушення закону – пишіть заяви, звертайтеся до правоохоронних органів. Не треба маніпулювати свідомістю людей», – прокоментував він.

«Те, що зараз відбувається – це пряме замовлення, я думаю, що це замовлення навіть не тих політичних сил, які вважають себе сьогодні опозиційними і знаходяться в Україні, – зазначив міський голова. – Я думаю, що з-за кордону. І якщо вони сьогодні вважають, що Суми можна порівняти з «ЛНРом», «ДНРом», нехай тільки спробують. У нас громада чітко відповіла ще два роки тому, яка позиція України, нашого міста і нашої області».

1

За словами одного з активістів, спроба розібрати опозиційний намет, що сталася кілька днів тому, була розцінена правоохоронцями як хуліганство, відкрито відповідне кримінальне провадження. Втім, офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.

Алла Акіменко, Суми.

Фото Артура Назарова

3(1)4

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа