У США на концерті «Віртуозів Москви» арештували науковця за підтримку України

Марічка Паплаускайте

Під час концерту «Віртуозів Москви» у Кембриджі 11 травня за вихід на сцену і зачитування петиції на захист України був заарештований випускник Гарвардського університету, доктор наук Роман Торґовіцький.

Про деталі інциденту з диригентом і керівником оркестру Володимиром Співаковим Торґовіцький розповів в інтерв’ю «Закордонній газеті», повідомляє VIDIA.

Безымянный

«Я був страшенно здивований, що велика кількість так званої російської інтелігенції, серед яких і Співаков, підписали лист підтримки путінської анексії Криму. Я знав, що хлопці роблять пікет зовні концертного залу, але мені видалося необхідним зробити щось і в залі, – зазначив Роман Торґовіцький. – Хотілось сказати, що він боягузливо мовчав, коли російських опозиціонерів кидали в тюрми за політичними мотивами. Мовчав, коли розстрілювали людей на Майдані, мовчав, коли Кисельов лив свій бруд з Першого російського каналу».

Вийшовши на сцену Торґовіцький попросив у залу хвилинку уваги, подякував Співакову, вручив йому подарунок і сказав: «Я хотів вам подякувати за те, що ви підписали листа на підтримку Путіна».

«Декотрі вловили сарказм і почали незадоволено кричати, а деякі подумали, що я насправді підтримую підписання і почали аплодувати, у тому числі і музиканти, які були на сцені. Але наступної секунди, як тільки я продовжив, що ви мовчали, коли саджали російських опозиціонерів, всі зрозуміли, про що мова. Співаков підійшов до мене, носом до носа, і намагався прошипіти мені, що він ніяких листів не підписував», – розповів активіст.

За таку поведінку він був заарештований прямо в залі і пізніше змушений був заплатити 40 доларів штрафу.

«Суд відбувся того ж ранку. Я не промовив жодного слова, суддя зачитала поліцейський опис події і анулювала «disorderly conduct» звинувачення. Єдине, що залишилося ще не оскаржене – суд наклав пожиттєву заборону на відвідування території Гарвардського університету», – звернув увагу Роман Торґовіцький у своєму інтерв’ю.

Нагадаємо, за кілька днів до цього інциденту громадська група «Бойкот Росії в Північній Америці» у Торонто організувала пікет концерту російського диригента Володимира Співакова і його оркестру «Віртуози Москви» через підписання урядової декларації, що схвалює вторгнення Росії в Україну.

Джерело: http://vidia.org/2014/23515

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа