У Смерекові на Жовківщині освятили пам’ятник на могилі трьох повстанців

9 грудня в с. Смереків Жовківського району відбулося посвячення хреста на могилі воїнів Української повстанської армії, встановленого за Програмою Львівської обласної ради із вшанування місць загибелі та поховань борців за незалежність України.  Хрест встановили біля церкви на  могилі трьох повстанців – Миколи «Горліса» Поврозника, Василя «Горлиці» Мартина, Григорія «Черемоша» Курія.

Ці троє воїнів загинули від рук енкаведистів 27 травня 1946 року. Тільки восени тіла повстанців таємно поховали в рідній Смереківській землі. Громада завжди пам’ятала про похованих тут борців за волю України, вшановувала їхню пам’ять та берегла в таємниці місце розташування могили.

Урочистості з нагоди освячення пам’ятника розпочалися богослужінням в храмі, після якого громада на чолі з отцем Володимиром та сільським головою Богданом Стахівим вирушила до могили. Після освячення пам’ятного знаку, перед громадою виступив Смереківський сільський голова. Брат одного із похованих тут повстанців Григорій Поврозник розповів історію поховання.

Також до громади звернулися голова Жовківської районної ради Тадей Швай, заступник голови ради Богдан Юрдига. Депутат Львівської обласної ради Володимир Тістик розповів громаді про ініціативу Львівської обласної ради щодо встановлення нових хрестів в місцях бойової слави УПА та на могилах повстанців. «Встановлення пам’ятних знаків на могилах українських повстанців є невід’ємною частиною національної пам’яті українців, яка повинна стати основою для побудови міцної Української Держави», – сказав Володимир Тістик.

Після виступів Володимир Тістик поклав до пам’ятника квіти від Львівської обласної ради, а церковний хор та учні місцевої школи виконали повстанські пісні.

Прес-служба ЛОР

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа